Rusija priznala da su neki od požara izvan kontrole



NEKI od velikih požara koji haraju zapadom Rusije su izvan kontrole, rekao je ministar za hitne slučajeve u trenutku u kom postaje jasno da zemlja nema dovoljno vatrogasaca da bi se izborila s opasnim buktinjama.

Požare gasi oko 10.000 vatrogasaca, a pomažu im deseci tisuća vojnika i dobrovoljaca. Požari bukte u više od deset ruskih provincija, od kojih je sedam proglasilo izvanredno stanje. Kombinirani napori spasili su oko 300 gradova, rekao je ministar za hitne slučajeve Sergej Šojgu predsjedniku Dmitriju Medvedevu, ali na nekim mjestima je vatra izvan kontrole.

Izjava ministra je u suprotnosti s izjavama koje su ovih dana davali njegovi podređeni. U požarima je dosad stradalo 40 ljudi i oko 2000 domova, a stotine sela su nestale u trenucima.

Pakao

Ministarstvo je danas kritiziralo lokalne vlasti da ne rade dovoljno kako bi se izborili s požarima, iako je premijer Vladimir Putin rekao da bi svi koji se ne potrude dovoljno mogli izgubiti posao.

Vrijeme ne ide na ruku vatrogascima, jer se očekuje da će temperature u Moskvi i na istoku zemlje popeti do 38 stupnjeva Celzijusa, a Putin je rekao da će osobno nadzirati rekonstrukciju i pružiti stradalima smještaj prije zime, kao i 200.000 rubalja (oko 7000 dolara) kompenzacije po glavi.

Oko nekoliko nuklearnih postrojenja se reže drveće i kopaju rovovi, kako bi se spriječilo da požar dovede do još veće katastrofe. U Ruskom saveznom nuklearnom centru u Sarovu, oko 500 kilometara istočno od Moskve požar je navodno zahvatio postrojenje, ali je brzo ugašen.

Pročitajte više