Putin u Tursku i Siriju šalje spasilačke timove

RUSKI spasioci odletjet će u Siriju i Tursku nakon što je u katastrofalnom potresu poginulo oko 2300 ljudi, a tisuće su ozlijeđene, objavio je Kremlj u ponedjeljak.

Predsjednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom i turskim Tayyipom Erdoganom te izrazio sućut zbog smrti i razaranja u potresu magnitude 7.8, najtežem koji je u ovom stoljeću pogodio Tursku. Putin je i Turskoj i Siriji ponudio slanje spasilačkih timova.

Ruske snage pomažu u Siriji

"Bašar al Asad sa zahvalnošću prihvaća ponudu i sljedećih sati spasioci ruskog ministarstva za hitne situacije odletjet će u Siriju", priopćio je Kremlj.

"Turski predsjednik toplo je zahvalio Vladimiru Putinu na brzoj i iskrenoj reakciji te je rekao da daje upute nadležnim vlastima u zemlji da prihvate pomoć ruskih spasilaca", rečeno je.

Rusija je rekla da ima spasilačke zrakoplove Iljušin-76 u pripravnosti za let u dvije zemlje. Ministar obrane Sergej Šojgu naredio je ruskim snagama u Siriji da pomognu u naporima spašavanja.

Rusija surađuje s Asadom

Rusija je podržala Asada u sirijskome građanskom ratu pokrenuvši vojnu kampanju koja je pomogla okrenuti tijek sukoba u njegovu korist iako je Zapad pozivao sirijskog vođu da ode.

Rusija ima pomorsku bazu u Tartusu na sirijskoj obali i upravlja zračnom bazom Hmeim sjeverno od Tartusa. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njihovi vojni objekti u Siriji nisu oštećeni u potresu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više