Rusija se hvali bombardiranjem u Siriji : "Testirali smo 162 tipa oružja"

Foto: FAH

RUSKI ministar obrane, general Sergej Šojgu, pohvalio se prošlog tjedna u Dumi vojnim podvizima ruske vojske.

Na Dan branitelja domovine, ruski nacionalni praznik koji je zamijenio Dan sovjetske vojske i mornarice, 23. veljače, Šojgu je izjavio: "Testirali smo 162 tipa oružja tipa suvremenih i moderniziranih oružja u Siriji, koja su pokazala visoku razinu učinkovitosti." Samo 10 oružanih sustava imalo je učinak ispod očekivanja, objasnio je.

Sirijsko ratište kao prilika da Rusija pokaže svoju vojnu moć

Kako piše NPR, Kremlj nikad nije krio da je vojna intervencija na strani režima Bašara al-Asada također bila odlična prilika da pokaže svoju vojnu moć.

Nedugo nakon što se Rusija izravno uključila u rat u Siriji u rujnu 2015., njena mornarica ispalila je krstareće projektile na mete u Siriji s udaljenosti od 900 km, i to ni manje ni više nego na 63. rođendan predsjednika Vladimira Putina.

Ruske zračne snage, iako imaju bazu u samoj Siriji, slale su dalekometne bombardere Tupoljev Tu-95 i Tu-22-M (NATO nazivi: Bear i Backfire) iz svojih baza u Rusiji.

A jedini ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov,, poznat po svojim tehničkim problemima, doplovio je u pratnji tegljača za slučaj kvara iz Arktičkog oceana, preko La Manchea i Sredozemnog mora, do sirijske obale kako bi odatle vršio zračne udare.

Glavni razlozi: pomoć Asadu i prisila Zapada na pregovore s Kremljem

Naravno, testiranje oružja nije bio glavni razlog zbog kojeg se Rusija uključila u rat u Siriji. "Dva su glavna cilja: da prisili Zapad na pregovore s Rusijom i razbije izolaciju nakon krize u Ukrajini, i drugo, da podrži sirijskog predsjednika Bašara al-Asada", komentirao je znanstveni suradnik Aleksandr Golts s Instituta Kennan u Washingtonu.

Koliko god to cinično zvučalo, dodao je Golts, borba je najbolji način za bilo koju vojsku da testira stanje svoje ratne opreme.

No postojali su i interni razlozi za rusku vojnu akciju, koja je nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. izgubila svoj status supersile te se zbog toga osjećala poniženom od strane Zapada. Za Putina je jedan od glavnih prioriteta otkad je došao na vlast bila modernizacija vojske kako bi nametnuo Rusiju kao ključnog igrača na svjetskoj pozornici.

Istraga pokazala da su Rusi namjerno gađali civilne mete, uključujući bolnice

Dmitry Gorenburg s Instituta CNA iz Arlingtona, Virginija, smatra da je ruska akcija signalizirala kako je ova zemlja sposobna pokrenuti vojnu ekspediciju daleko od svojih granica. "Za američke standarde, ovo je bila malena operacija. Ali bila je više nego što su stručnjaci mislili da su sposobni", komentirao je Gorenburg.

No dok Rusija slavi svoju akciju, udruge za ljudska prava upozoravaju na užasnu cijenu koju su platili civili u samoj Siriji. "Svaka izjava koju smo poslali Rusima o zračnim udarima i propitivanje legitimnosti udara naišlo je na negiranje. Ali to ne mijenja njihovu odgovornost", navela je Lama Fakih, zamjenica direktorice Human Rights Watcha za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Podsjetimo, istraga Atlantskog vijeća koja je proizvela izvještaj pod naslovom "Slamanje Alepa" pokazala da su Rusi namjerno gađali civilne mete, uključujući bolnice, te da su koristili zabranjena oružja poput kazetnih i zapaljivih bombi.

Pročitajte više