Rusija simbolički prisvaja Sjeverni pol

RUSKA ekspedicija čiji je cilj simbolički prisvojiti fosilnim gorivima bogat dio Arktika je stigla do Sjevernog pola odakle će na dno oceana poslati mini-podmornice s ruskim zastavama.

Podmornice "Mir 1" i "Mir 2" se nalaze na istraživačkom brodu "Akademik Fedorov", a namjeravaju zaroniti na dubinu od 4200 m. Osim polaganja zastava, one će obaviti niz istraživanja.

"Ovo je važan čin za Rusiju, i predstavljat će isto što je svojevremeno za Ameriku predstavljalo postavljanje zastave na Mjesecu", tvrdi glasnogovornik Arktičkog instituta za sjedištem u St. Petersburgu.

Artur Čilingarov, ruski istraživač i član federalnog parlamenta koji će biti u jednoj od podmornica, izjavio je kako su raniji modeli mogli doseći dubinu od 6000 m, ali da su bili testirani tek na dubinama od 2000 m.

Postavljanje zastave će ruskoj vladi i javnosti predstavljati simbol uspostavljanja suvereniteta na epikontinentalnim pojasom Arktika, za kojeg se pretpostavlja da sadrži 25 % svih zaliha nafte i plina u svijetu. Rusija se nada da će time ostvariti nadzor na sve dragocjenijim naslagama fosilnih goriva, koje su donedavno zbog ekstremnih uvjeta bile nedostupne za eksploataciju, ali koje je dostupnima u posljednje vrijeme učinila promjena klime, odnosno globalno zatopljenje.

Suverenitet nad dijelovima Arktika osim Rusije ostvaruju ili sebi prisvajaju još četiri države - SAD, Kanada, Norveška i Danska. Potonja osporava ruski suverenitet nad Sjevernim polom, držeći da je to područje epikontinetalni pojas koji se nadovezuje nad Grenland, koji se nalazi pod danskim suverenitetom.

D.A.

Pročitajte više