Rusija traži hitno ukidanje Haškog tribunala

MINISTARSTVO vanjskih poslove Rusije okomilo se na Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu. Povod oštre reakcije Rusije i zahtjeva za zatvaranje suda je oslobađajuća presuda za Nasera Orića.

"Presuda Haaga, samo je još jedno svjedočanstvo kako je sud pristran", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova u kojoj stoji kako su s velikom nedoumicom primili vijest o presudi za "ratnog zločinca" Orića.

Podsjetimo, Orić zapovjednik bošnjačkih snaga u Srebrenici za vrijeme prošlog rata, nedavno je u žalbenom je postupku potpuno oslobođen svih optužbi za ratne zločine nad Srbima.

Orić prošlog ljeta osuđen na dvije godine zatvora

Žalbeno vijeće Haškog tribunala time je preinačilo prvostupanjsku presudu, izrečenu prošlog ljeta, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije spriječio zločine nad osobama srpske nacionalnosti u Srebrenici i okolici te bošnjačke enklave tijekom ratnih zbivanja 1992. i 1993 godine.

Orić je tada osuđen na dvije godine zatvora, ali i odmah pušten, s obzirom da mu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

"Odluka Tribunala jednostavno potvrđuje potrebu za hitnom realizacijom već odobrene strategije ukidanja aktivnosti ovog suda", stoji u priopćenju.


I.Ć.
Foto:AFP

Pročitajte više