Rusija tvrdi da su inspektori stigli na mjesto kemijskog napada u Dumi

Foto: Hina/EPA

INSPEKTORI Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) stigli su u sirijski grad Dumu, gdje je 7. travnja navodno izveden kemijski napad, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, specijalna misija OPCW-a je stigla 21. travnja tijekom jutra u Dumu, na mjesto gdje su navodno upotrebljene toksične tvari", navodi ministarstvo u priopćenju.

Ekipa OPCW-a je stigla u Siriju 14. travnja. Zbog sigurnosnih razloga da sada nisu mogli početi istragu.

"Sigurnost osoblja OPCW-a jamče ne samo sirijska strana nego i zapovjedništvo ruskog kontingenta u Siriji", naglašava se u priopćenju.

"Najnepristranija istraga"

"Očekujemo da će inspektori OPCW-a voditi najnepristraniju istragu o tome što se dogodilo u Dumi i da će predati objektivno izvješće", nastavila je ruska diplomacija.

"To je prvi posjet mjestu navodnog kemijskog napada u povijesti postojanja sirijskog slučaja", naglašava se u priopćenju i navodi da su do sada OPCW i UN dobivali samo podatke istraga na temelju informacija protivnika službenih sirijskih vlasti.

U kemijskom napadu u Dumi 7. travnja smrtno je stradalo najmanje 40 osoba.

Taj napad toksičnim plinom Zapad pripisuje sirijskim vladinim snagama. Nakon tog su Washington, Pariz i London napali postrojenja sirijske vlasti za kemijsko oružje što je izazvalo porast diplomatskih napetosti.

Zapad je više puta optužio Rusiju da inspektorima OPCW-a onemogućuje pristup u Dumu i uništava tragove kemijskog oružja, što Rusija odlučno odbacuje tvrdeći da nije bilo sigurnosnih pretpostavki za njihov ulazak u Dumu.

Pročitajte više