Rusija ugošćuje iranske diplomate u vezi dogovora o obogaćivanju urana

IRANSKI i ruski čelnici sastat će se u Moskvi kako bi pronašli kompromisno riješenje koje će možda biti posljednja prilika da se riješi pitanje nuklearnog programa kojeg je Teheran ponovo obnovio, prije nego Zapad zatraži sankcije.

S obizrom da Iran ovisi o nuklearnim bazama u Rusiji, spomenuti bi sastanak trebao ponuditi dogovor koji će smiriti brigu međunarodne zajednice, koja strahuje da bi Teheran mogao iskoristit uran za izradu atomske bombe. Naime, Iranci mogu obogaćivati uran, "ali ne mogu izvući materijal ako ih se promatra".

Međutim, većina političkih analitičara i diplomata veoma je skeptična glede dogovora.

Rusija traži da Teheran obnovi moratorij obogaćivanja urana.

"Namjeravamo zatražiti od naših iranskih kolega da obnove moratorij u vezi nuklearne energije." - izjavio je za novinsku agenciju Itar-Tass neimenovani viši službenik ministarstva vanjskih poslova.

Međutim, vodeći dužnosnici iranske delegacije koji su, u ponedjeljak rano ujutro stigli u Moskvu, jasno su dali do znanja da nisu spremni za kompormisno riješenje.

"Nećemo ustuknuti niti korak od onoga što je naše očito pravo (nuklearna tehnologija)." - prenijela je iranska televizija izjavu iranskog vođe delegacije, Ali Hosseinitasha.  

Rusi pak, tvrde da razgovori neće biti vođeni iza zatvorenih vrata, a ruska Gazzeta u svom izdanju piše kako će sudionici sastanka pretežno razgovarati o tehničkim pitanjima poput broja osoba uključenih u projekt te razine obogaćivanja urana. "Sve su to bitna pitanja, ali ni jedno nije od top-važnosti."

SAD i vodeće zemlje članice EU, Francuska, Britanija i Njemačka podupiru ruske zahtjeve i stvaraju najveći pritisak na Iran zbog njegova nuklearnog programa. Međutim, zapadi diplomati smatraju da Theheran neće pristati na njihove zahtjeve.

M.S.

Pročitajte više