Rusija: Ukrajinci su naše vojnike napali otrovom

Ilustracija: EPA

UKRAJINA je upotrijebila otrovne tvari protiv ruske vojske u regiji Zaporižja, tvrdi rusko ministarstvo obrane.

"U pozadini vojnih poraza u Donbasu i drugim regijama režim Zelenskog odobrio je teroristički napad uporabom kemijskih otrova protiv ruskog vojnog osoblja i civila. Dana 31. srpnja rusko vojno osoblje koje je obavljalo zadaće u području sela Vasiljevka, regija Zaporižja, prebačeno je u vojnu bolnicu sa znakovima teškog trovanja", objavilo je ministarstvo, prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

"Vojnici u tijelu imali botulinski toksin tipa B"

Rusko ministarstvo tvrdi da je u tijelima vojnih osoba pronađena otrovna tvar botulinski toksin tipa B.

Navode i da su stručnjaci iz glavnog instituta za istraživanje i vojnu medicinu ruskog ministarstva obrane u Sankt-Petersburgu proveli dodatnu analizu, koja je potvrdila preliminarnu dijagnozu.

"Uskoro ćemo objaviti dokaze"

Ministarstvo je najavilo da će pripremiti dokumente koji potvrđuju da je Ukrajina izvela napad kemijskim oružjem te ih u "bliskoj budućnosti" dostaviti Organizaciji za zabranu kemijskog oružja.

Dodali su i da Rusija provodi dodatnu istragu o trovanju čelnika separatističke administracije Hersonske regije Vladimira Salda kemijskim bojnim otrovima.

Što je botulinski toksin tipa B?

Na stranicama Europske agencije za lijekove se navodi da je botulinski toksin tipa B dobro poznata toksična tvar proizvedena u stanicama bakterije Clostridium botulinum.

Toksin uzrokuje vrstu otrovanja hranom koje se naziva botulizam, kod kojeg bolesnici pate od slabosti mišića i paralize.

Toksin smanjuje otpuštanje acetilkolina iz živčanih završetaka. Acetilkolin je potreban za prijenos električnih impulsa iz živaca u mišiće kako bi se stezali.

Pročitajte više