Rusija uspješno provela dva nova testiranja nuklearnih projektila

RUSIJA je u petak provela uspješno testiranje novih međukontinentalnih projektila Bulava, s čijim je testiranjima u prošlih nekoliko pokušaja doživjela neuspjehe, piše Reuters.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je kako su 12 metara dugi projektili, koje Rusija planira postaviti za osnovu svog nuklearnog arsenala, ispaljeni s podmornice u arktičkom Bijelom moru te su pogodili predviđenu metu, poligon na poluotoku Kamčatki, koji se nalazi na na dalekom istoku Rusije.

Kako je Rusija jedna od zemalja potpisnica Sporazuma o zabrani nuklearnih testiranja (CTBT), projektili su umjesto nuklearnih bojevih glava nosili neaktivne "školske" bojeve glave.

Smisao skupog raketnog programa doveden je u pitanja nakon nekoliko neuspješnih prijašnjih testiranja. Uspješno je provedeno jedno lansiranje s podmornice izvedeno u lipnju.

Projektili Bulava teški su po 36.8 tona svaki i mogu prijeći daljinu od osam tisuća kilometara, te biti naoružani sa šest do deset nuklearnih bojevih glava, koje bi izazvale atomsku detonaciju oko 100 puta jaču od one koja je 1945. godine uništila Hirošimu.

Pročitajte više