Rusija uzvratila Njemačkoj, odlučila protjerati dvojicu njemačkih diplomata

Foto: Epa

RUSIJA je odlučila protjerati dvojicu njemačkih diplomata koji rade u veleposlanstvu u Rusiji, objavilo je danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Do ovog poteza je došlo tjedan dana nakon što je sličnu stvar učinila Njemačka koja je nepoželjnima proglasila dva zaposlenika ruskog veleposlanstva, piše DW.

"U znak odmazde, Rusija je odlučila proglasiti dva zaposlenika njemačke ambasade u Rusiji personama non grata", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Imaju sedam dana da napuste Rusiju"

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas njemačkog veleposlanika Gezu Andreasa von Geyra kako bi mu priopćilo da su "dvojica suradnika njemačke ambasade proglašena nepoželjnim osobama i imaju sedam dana da napuste Rusiju".

Ambasador nije htio dati nikakav komentar novinarima nakon izlaska iz ruskog ministarstva, rekavši: "Sve ćete pronaći putem službenih kanala".

Njemačka protjerala ruske diplomate

Podsjetimo, Berlin je prije tjedan dana protjerao dva zaposlenika ruskog veleposlanstva zbog nesuradnje Moskve u istrazi ubojstva gruzijskog državljanina u Berlinu za koje njemačko državno odvjetništvo sumnjiči ruske ili čečenske vlasti.

Rusija niječe svaku umiješanost u ubojstvo Gruzijca.

Napeti odnosi

Odnosi Rusije s Njemačkom i drugim državama zapadne Europe već su napeti zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri na britanskom tlu prošle godine.

"Ovim potezom njemačka vlada reagira na činjenicu da ruske vlasti nisu dovoljno surađivale u istrazi ubojstva osobe Tornike K. u parku u Berlinu", objavilo je prošloga tjedna njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Ubijen je na putu za džamiju

Muškarac poznat i kao Zelimkhan Khangoshvili u kolovozu je ubijen s dva metka u glavu u parku u središtu Berlina na putu za džamiju. Taj je Gruzijac nekada uz protumoskovski nastrojene borce ratovao u ruskoj autonomnoj pokrajini Čečeniji.

Tužiteljstvo smatra da dovoljno dokaza upućuje na to da je naručitelj ubojstva ruska država ili čečenske vlasti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ljutito je odgovorilo na optužbu.

"Izjave njemačke strane o protjerivanju dva zaposlenika ruskog veleposlanstva u Berlinu smatramo neutemeljenima i one nisu prijateljske. Bit ćemo prisiljeni odgovoriti recipročnom mjerom", prenijele su tada ruske novinske agencije.

Kremlj je i ranije opovrgnuo svaku umiješanost u ubojstvo Gruzijca.

Pročitajte više