Ruske novinarke optužile zastupnike parlamenta za seksualno zlostavljanje

Foto: FaH/123rf

NEKOLIKO novinarki u Rusiji je ovih dana optužilo ruske zastupnike i visoke dužnosnike za napastovanje, što je rijetkost u zemlji gdje se i dan danas o toj temi uglavnom šuti.

Dvije novinarke koje izvještavaju o radu Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, i jedna zadužena za produkciju, prve su optužile Leonida Sluckog, predsjednika parlamentarnog odbora za međunarodna pitanja, za spolno uznemiravanje.
 
"Slucki mi je prošle godine stavio ruku na međunožje i krenuo prema gore", rekla je novinarka koja je htjela ostati anonimna, a prenijela je oporbena televizijska mreža Dožd 22. veljače.
 
Producentica, također anonimna, ispričala je kako ju je Slucki, pozvan radi televizijskog intervjua, pokušao "poljubiti i dirati po stražnjici".
 
Slucki navodno već godinama napastuje novinarke
 
Ovim se optužbama pridružila i novinarka Ekaterina Kotrikadze, potpredsjednica ruske neovisne televizije RTVI, prva žena koja je svjedočila ne skrivajući lice pred kamerama.
 
"Počeo me dirati i pokušao me poljubiti... Odgurnula sam ga i pobjegla", rekla je u utorak na televiziji, dodajući da se događaj zbio 2011., kad je imala 26 godina.
 
Zastupnik je na svom Facebooku nazvao te optužbe "niskom i podlom provokacijom" kojom ga se želi "oblatiti". Zatim je u komentarima razmjenjivao šale s kolegama koji su mu predložili da se "pozabavi novinarkama".
 
Gdje ima dima, ima i vatre?
 
Zatim su progovorile još dvije novinarke koje su ispričale slične stvari. Novinarka Sofija Rusova je tako u srijedu izjavila za radio Govorit Moskva da su je "dvaput napastovala dvojica visokih dužnosnika i jednom zastupnik Dume".
 
Istog dana, novinarka Elena Krivjakina iz dnevnog lista Komsomolske Pravde optužila je pak visokog dužnosnika ministarstva energetike i "poznatog zastupnika", ne otkrivajući njihova imena, da su joj se tijekom službenog puta prije dvadeset godina višekratno "nabacivali".

Pročitajte više