Ruska Duma ratificirala sporazum o nazočnosti ruskih zrakoplova u Siriji

Foto: 123rf

DUMA, donji dom ruskog parlamenta, ratificirala je u petak sporazum s Damaskom o raspoređivanje "na neodređeno vrijeme" ruskih zrakoplovnih snaga na vojnom aerodromu Hmeimi, na zapadu Sirije.

Sporazum potpisan 26. kolovoza 2015., ratificiran je s 446 glasova od 450 zastupnika Dume.

Taj sporazum, valjan za na neodređeno vrijeme, omogućuje stalno raspoređivanje ruskih zrakoplovnih snaga na aerodromu Hmeimim.

Rusija ima već pomorsku bazu u Tartousu, na sjeverozapadu Sirije. Njezino zrakoplovstvo od 30. rujna 2015. na sirijskom teritoriju izvodi napade na terorističke mete, kako bi podržala svog saveznika, predsjednika Bashara al-Assada.

U Siriji oko 4300 ruskih vojnika

Sporazum, koji treba ratificirati Vijeće federacije, određuje da su ruske zrakoplovne snage raspoređene u Hmeimu pošteđene poreza i carinskih kontrola. Ruski vojnici i njihove obitelji uživaju diplomatski imunitet, precizirao je on. Više od godinu dana nakon početka vojne intervencije, Rusija i dalje pojačava svoju vojnu nazočnost i arsenal u Siriji i vode zračne napade u Alepu, unatoč kritika Zapada koji ju optužuje da sudjeluje u ratnim zločinima.

Oko 4300 ruskih vojnika raspoređeno je u Siriji i stacionirani su u većini u zračnoj bazi Hmeimim.

Baza Hmeimim je primila u 12 mjeseci bombardere i borbene zrakoplove na tlu. Ruska vojska također ima više desetaka borbenih helikoptera. U Hmeimimu su u studenom raspoređeni sustavi protuzračne obrane S-400.
 

Pročitajte više