Ruska podmornica zaglavila na dnu Pacifika

RUSKA podmornica zaglavila se na dnu Pacifika na dubini od 190 metara u blizini zaljeva Berezovaya. Posada od sedam mornara zbog dubine ne može izaći iz podmornice, a zalihe kisika imaju za otprilike četiri dana.

Kako javlja CNN, sumnja se da se mini podmornica, duga 13,5 metara i visoka 5,7 metara, za vrijeme vježbe podvodnog spašavanja uhvatila u ribarsku mrežu ili podvodni kabel, te više nije mogla izroniti na površinu.

"Kamera koju smo poslali na dno pokazala je da se tijekom zarona podmornica zaplela u ribarsku mrežu, a kada se posada pokušala osloboditi, propeler se zapetljao" - izjavio je Igor Dygalo, glasnogovornik Ruske mornarice.

"Vojni vrh pokušava pronaći najbolji način kako spasiti mornare koji ne mogu napustiti podmornicu zbog velike dubine" - dodao je Dygalo i rekao da posada ima dovoljno hrane za pet dana, ali da se ne može točno odrediti koliko će dugo imati kisika.

No, drugi izvori u glavnom stožeru pomorskih snaga tvrde da su zalihe zraka dovoljne za svega 48 sati, što znači da mornarima od petka u podne preostaje manje od 24 sata. Glasnogovornik mornarice je na kraju priznao da treba još jednom provjeriti te proračune.

Zaljev Berezovaja nalazi se na 70 kilometara od grada Petropavlovska-Kamčatskija na jugozapadnom dijelu Kamčatke.

Ovaj incident podsjeća na situaciju oko podmornice Kursk koja je prije točno pet godina potonula u Barentsovom moru nakon slučajne eksplozije. Rusija je tada odbijala prijedloge za stranom pomoći. Tada je poginulo 118 mornara.

No, u ovom slučaju Rusija nije oklijevala odmah potražiti pomoć od Japana i SAD-a. Kako je kazao Digalo, pregovori između diplomatskih službi Rusije i Američke pacifičke flote su u tijeku.

Japan je u petak odmah uputio tri ratna broda, od kojih je jedan za spašavanje podmornica "Chiyoda", na područje gdje se dogodila nesreća.

Batiskaf AS-28, inače se koristi za spašavanje podvodnih plovila i može se spustiti na dubinu od jednog kilometra.

Unesrećena ruska podmornica ima kisika do ponedjeljka

Američka Pacifička flota odlučila je poslati dva podvodna robota koji će se uključiti u akciju spašavanja sedmorice ruskih mornara koji su u maloj podmornici zaglavili na 190 metara dubine kod polouotoka Kamčatke, objavio je glasnogovornik Flote, a prenijela francuska agencija AFP.

Prema posljednjim službenim podacima kisika imaju dovoljno do ponedjeljka, a ne kako se ranije pretpostavljalo za još samo 24 sata, javila je agencija Interfax citirajući ruskog admirala Viktora Fjodorova, zapovjednika Ruske flote za Pacifik.

Dva američka robota Scorpion u područje nesreće bit će poslani teretnim zrakoplovima C-5, objavila je Flota.

Agencija AP javlja da će i Britanci uputiti pomoć zrakoplovom koji će dovesti opremu za spašavanje. AP navodi da se zasad ne zna o kakvoj je vrsti opreme riječ ali dodaje da se dolazak britanskog zrakoplova ne očekuje prije subote.

(Foto: Arhiva)

Pročitajte više