Ruska stranka traži da maloljetnici mogu raditi bez suglasnosti roditelja

Foto: EPA

STRANKA Ujedinjena Rusija predstavila je ruskom parlamentu nacrt zakona o zapošljavanju maloljetnika. Ako se ovaj zakon usvoji, maloljetnici od 14 do 18 godina za rad više neće trebati suglasnost roditelja ili socijalnih službi, objavili su na svojoj internetskoj  stranici.

"Naši mladi i djeca žele rasti i razvijati se, žele steći radno iskustvo, ali za to ne postoje učinkoviti mehanizmi. Prema istraživanjima, 9 od 10 tinejdžera želi raditi i prije nego što navrše 18 godina, ali to trenutno službeno ne mogu. Zbog brojnih provjera, birokracije i usklađivanja poslodavcima jednostavno nisu isplativi", kazao je Artem Metelev, jedan od zagovornika ovog zakona i predsjednik Odbora za politiku mladih unutar ruskog parlamenta.

Iz Ujedinjene Rusije kažu da će ovaj zakon donijeti niz važnih promjena koje će situaciju u Rusiji promijeniti nabolje. Kažu da će se ovim zakonom smanjiti i opterećenje poslodavaca koji su do sada morali plaćati liječničke troškove maloljetnih radnika, što po ovom zakonu više neće biti obavezno.

"Tijekom razgovora o zakonu s regionalnim i federalnim vlastima svugdje smo naišli na podršku i pozitivan odgovor na promjene. Tema je zaista aktualna, a u društvu već duže vrijeme postoji želja za izmjenama zakona koji se tiču ​​rada tinejdžera", naglasio je Metelev.

Pročitajte više