Ruska TV voditeljica dala otkaz i napustila zemlju

VODITELJICA jedne od najvažnijih ruskih TV postaja dala je otkaz i napustila zemlju.

"Prvo sam napustila Rusiju jer sam se bojala da me neće samo tako pustiti, a zatim sam podnijela ostavku", rekla je Lilija Gildejeva blogeru Iliji Varlamovu.

Gildejeva je bila voditeljica emisije Segodnja (Danas), vodeće informativne emisije u večernjem terminu na NTV-u, trećoj najgledanijoj ruskoj TV postaji koja je u vlasništvu plinske kompanije Gazprom i koja čvrsto zagovara stajališta Kremlja, piše BBC.

Primila zahvalu Putina

Voditeljica je 2021. uvrštena na službeni popis novinara predsjednika Putina koji su dobili zahvalnice za "postignuća u razvoju masovnih medija". 2008. joj se Putin zahvalio za "pružanje informacija i aktivnu društvenu ulogu u razvoju civilnog društva Ruske Federacije".

Gildejeva je napustila Rusiju nakon sinoćnjeg antiratnog prosvjeda novinarke tijekom televizijskog programa Prvog kanala.

"Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vam lažu."

Podsjetimo, dok je poznata voditeljica Jekaterina Andrejeva čitala vijesti, Marina Ovsijanikova se pojavila iza nje s transparentom na kojem je pisalo: "Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vam lažu."

"Rusi su protiv rata", moglo se još pročitati. Voditeljica je nastavila čitati vijesti nekoliko sekundi, a potom je mreža brzo prešla na reportažu i prekinula izravni prijenos iz studija.

Pročitajte više