Ruski ambasador: Znamo da su britanski specijalci sudjelovali u napadu na Krimu

Foto: Profimedia

ANDREJ Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji, danas je u razgovoru za Sky News rekao da Rusija neće koristiti nuklearno oružje u ratu u Ukrajini. "U nuklearnom ratu nema pobjednika i nikad ga ne bi trebalo voditi. Čvrsto stojimo uz tu izjavu", rekao je Kelin.

Kelin je intervju dao u trenutku kad je Moskva pozvala britanskog ambasadora na razgovor zbog ruskih tvrdnji da su pripadnici britanske ratne mornarice bili uključeni u nedavni veliki napad dronovima na rusku Crnomorsku flotu kod Krima. 

"Znamo da su Britanci sudjelovali u napadu na Krimu"

Na pitanje ima li dokaze o uključenosti Britanaca u napad, Kelin je rekao: "Savršeno dobro znamo da su britanski specijalci sudjelovali u obuci, pripremi i izvedbi nasilnog napada protiv ruske infrastrukture i ruske flote u Crnom moru. Znamo da se to dogodilo."

Na inzistiranje novinara da predoči dokaze za tvrdnje o upletenosti britanskih specijalaca u napad na Krimu, Kelin je rekao da će dokaze "objaviti vrlo brzo, možda čak i sutra". "To je opasno jer eskalira situaciju. Može nas dovesti do, rekao bih, točke s koje nema povratka, ali povratak je uvijek moguć. Kako god, trebali bismo izbjeći eskalaciju", rekao je ruski ambasador.

"To je upozorenje"

"To je upozorenje da se Britanija previše uključila u sukob. To znači da situacija postaje sve opasnija", rekao je. Na pitanje bi li Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje u ratu u Ukrajini, ruski ambasador je odgovorio: "Ne. Uvjeravamo svijet da Rusija neće koristiti taktičko nuklearno oružje u konfliktu u Ukrajini."

Pročitajte više