Ruski BDP lani pao za 2.1 posto. Godinu prije porastao 5.6 posto

Ilustracija: EPA

AKTIVNOST u ruskom gospodarstvu smanjila se u 2022. godini za 2.1 posto, odražavajući pad u maloprodaji i veleprodaji, industriji i transportu, pokazali su preliminarni podaci zavoda za statistiku. U 2021. gospodarstvo je bilo poraslo za 5.6 posto.

Pad gospodarstva u prošloj godini odražava utjecaj ruske invazije na Ukrajinu i kaznenih sankcija zapadnih zemalja, a u skladu je s procjenom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je u zimskim međuprognozama predvidio pad aktivnosti za 2.2 posto. Potpredsjednik ruske vlade Andrej Belousov izjavio je krajem kolovoza da bi se BDP u 2022. trebao smanjiti nešto više od dva posto.

Rasli sektori rudarstva, poljoprivrede i građevinarstva

Još sredinom kolovoza ministarstvo gospodarstva procijenilo je da će pasti za 4.2 posto. Najveći pad bilježili su lani maloprodaja i veleprodaja, industrija i transport, objavio je u ponedjeljak statistički zavod.

Rast su pak zabilježili sektori poput rudarstva, poljoprivrede i građevinarstva. MMF sada očekuje gotovo stagnaciju ruskog BDP-a u ovoj godini, nakon što je u jesenjim prognozama prognozirao 2.3-postotni pad aktivnosti. U 2024. trebao bi porasti za 2.1 posto, za 0.6 postotnih bodova snažnije no što su bili očekivali u listopadu prošle godine.

Pročitajte više