Ruski bloger osuđen na 2 i pol godine robije jer je kritizirao rat u Siriji

Foto: Twitter

RUSKI bloger Aleksej Kungurov osuđen je i zatvoren zbog toga što je oštro kritizirao vojnu intervenciju Rusije u Siriji. Prema tvrdnji tužitelja, njegova tekst izražava simpatije prema teroristima.

Sud u regiji Tijumen osudio je Kungurova zbog objave na blogu koju je napisao nedugo nakon početka ruske intervencije i osudila ga na 2 i pol godine robije u kažnjeničkoj koloniji, prenosi Radio Free Europe - Radio Liberty.

Kažnjeničke kolonije su uobičajena vrsta odsluženja zatvorske kazne, a nastale su kao zamjena za zloglasni Gulag. Članice kolektiva Pussy Riot Nadežda Tolokonikova i Marija Aljohina također su osuđene na 2 godine u kažnjeničkoj koloniji, da bi na kraju bile amnestirane nakon odsluženog 21 mjeseca.

Osuda Kungurova samo je posljednja u nizu sudskih procesa protiv blogera i drugih korisnika društvenih mreža. Organizacije za ljudska prava upozoravaju da je ovo dio sve većeg gušenja slobode govora u Rusiji.

Kungurov je aktivist povezan s radikalno nacionalističkim i anti-zapadnim grupama. U svojoj objavi iz listopada neveo je da Islamska država, koja je u Rusiji zabranjena, ima obilježja prave države. Osim toga, ustvrdio je da je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo intervenciju kako bi održao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na vlasti, a ne da bi porazio militante IS-a i druge navodne teroriste u zemlji.

SOVA centar, moskovski institut koji prati ekstremizam i ksenofobiju u Rusiji, izjavio je da u objavi Kungurova nema ništa ilegalno. Organizacija za ljudska prava Memorial uključila ga je na svoj popis političkih zatvorenika.

Kungurovljev odvjetnik najavio je da će se žaliti na presudu.

Pročitajte više