Ruski dužnosnik: Ograničavanje cijena ruske nafte naštetilo bi svjetskim tržištima

Ilustracija: Shutterstock

POTPREDSJEDNIK ruske vlade zadužen za energetiku Aleksandar Novak osudio je bilo kakvo ograničenje cijene ruske nafte koje bi "kršilo tržišne mehanizme" i koje bi moglo imati "vrlo štetan učinak" na svjetska tržišta.

Govoreći o mogućim nestašicama nafte u slučaju donošenja takve mjere koju predviđa EU, Novak je još jednom upozorio da ruske tvrtke "neće isporučivati ​​naftu zemljama koje koriste taj instrument".

Novak pozdravio odluku zemalja OPEC-a da drastično smanje proizvodnju

Početkom rujna G7 je najavio da će hitno uvesti ograničenje cijene ruske nafte kako bi se ograničili prihodi od prodaje, čime se financira ofenziva Moskve u Ukrajini.

Novak je pozdravio i povijesnu odluku zemalja OPEC+ da drastično smanje proizvodnju, od studenoga za dva milijuna barela dnevno.

OPEC i njegovi saveznici odlučili su danas smanjiti proizvodnju, najviše od početka pandemije, unatoč protivljenju SAD-a i tijesnoj opskrbi.

Komentirao curenje plina iz Sjevernog toka 1 i 2

Upitan i o curenju iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, Novak je rekao da bi "Rusija mogla u kratkom vremenu isporučivati ​​plin" preko Sjevernog toka 2, ako Europa to želi.

Za to je, prema njegovim riječima, potrebno da "Europljani donesu potrebne pravne odluke o njegovoj certifikaciji i uklanjanju ograničenja" oko ovog plinovoda, koji nije ni zaživio zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Ruski je dužnosnik također pozvao na "objektivnu istragu" o uzrocima tog incidenta u Baltičkom moru čiji počinitelji još nisu poznati.

Pročitajte više