Ruski FSB uhitio dva brata pod optužbom za špijunažu

RUSKA tajna služba FSB je  u Moskvi uhitila dvojicu braće - američkih državljana - pod optužbom za špijunažu.

12. ožujka su uhićeni Ilja Zaslavski, dužnosnik britansko-ruske tvrtke TNK-BP, kao i njegov brat Aleksandar, koji inače vodi jedan od obrazovnih programa Britanskog savjeta. Službeno su okrivljeni 18. ožujka, a potom pušteni pod uvjetom da ne napuštaju teritorij Ruske Federacije.

Ta se vijest dovodi u vezu s premetačinom koju su ruske sigurnosne službe jučer provele u moskovskom sjedištu tvrtke TK-BNP.

Sergej Ignjačenko, glasnogovornik FSB, tvrdi da su okrivljeni od zasad još neimenovanog ruskog državljanina povezanog s ruskim državnim naftnim tvrtkama primali povjerljive podatke o nalazištima nafte i plina, a čije bi korištenje od strane stranih energetskih tvrtki "ruske tvrtke dovelo u neravnopravan položaj na svjetskom tržištu".

Ignjačenko je dodao kako su prilikom premetačine u sjedištu TNK-BP pronađeni dokumenti s oznakom ruske državne tajne, kao i posjetnice agenata stranih vojnih obavještajnih službi i CIA-e.

BBC-jev moskovski dopisnik Rupert Wingfield-Hayes, pak, ove događaje dovodi u vezu sa sve lošijim odnosima Britanije i Rusije, koji su se počeli hladiti nakon ubojstva disidenta Aleksandra Litvinjenka u Londonu, ali i nastojanjima ruske državne naftne tvrtke "Gazprom" da preuzme kontrolu nad naftnim poljima, a i samom tvrtkom TNK-BP, čiji je jedan od osnivača "British Petroleum".

D.A.

Pročitajte više