Ruski FSB uhitio japanskog diplomata. Tokio: Vezali mu ruke i stavili povez na oči

Foto: EPA

RUSKA sigurnosna služba FSB optužila je jučer japanskog konzula u Vladivostoku da se pokušao domoći tajnih informacija o ekonomskim posljedicama sankcija i zatražila od njega da napusti Rusiju. 

FSB je uhitio konzula Motokija Tatsunorija i pustio ga na slobodu nakon nekoliko sati, a Tokio je uložio "oštar prosvjed" zbog pritvaranja i signalizirao da bi mogao uzvratiti istom mjerom, rekao je novinarima na brifingu u utorak vladin glasnogovornik Hirokazu Matsuno.

Tvrde da je htio doći do tajnih informacija o sankcijama

Konzul Tatsunori proglašen je personom non gratom nakon što je uhvaćen u primanju tajnih informacija o ekonomskim posljedicama zapadnih sankcija na ruskom dalekom istoku, objavio je FSB.

Povjerljive informacije uključivale su i onu o suradnji Rusije s neimenovanom zemljom u azijsko-pacifičkoj regiji, navela je ruska sigurnosna služba, a konzul je za njih dao "novčanu nagradu".

Japan: Vezali su mu ruke i stavili povez preko očiju 

Moskva je diplomatskim kanalima prosvjedovala kod japanske vlade zbog konzulovih postupaka, dodao je FSB.

Ruske su se vlasti pri uhićenju poslužile "zastrašivanjem", vezavši konzulu ruke i stavivši mu povez preko očiju, što predstavlja "očiglednu povredu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", ustvrdio je glasnogovornik japanske vlade.

"Pritvoreni konzul nije napravio ništa protuzakonito", naglasio je Matsuno, dodavši da je zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova ruskom veleposlaniku rekao da Tokio "mora poduzeti ekvivalentne korake", zatraživši od Moskve službenu ispriku.

Konzul nije imao nikakvih zdravstvenih problema i napustit će Rusiju do srijede, dodao je japanski dužnosnik. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više