Ruski poslovni čovjek ustrijeljen snajperom ispred ukrajinske sudnice

MAKSIM KUROČKIN, ruski poslovni čovjek, jučer je ubijen snajperskim metkom u dvorištu kijevskog suda, nedugo nakon što  mu je odbijen zahtjev za obranom za slobode u slučaju iznude.

Kuročkin, koji je zbog navodnih veza s organiziranim kriminalom i metoda poslovanja dobio nadimak "Pobješnjeli Maks", uhićen je u studenome prošle godine. Suđenje je izazvalo veliku pažnju u Ukrajini zbog bliskih veza koje je kontroverzni poslovni čovjek iz Rusije imao s bivšim ukrajinskim predsjednikom, a današnjim premijerom Viktorom Janukovičem.

Kuročkin je za vrijeme predsjedničkih izbora 2004. godine, u praskozorje tzv. narančaste revolucije, osnovao Ruski klub - organizaciju koja je davala podršku Janukoviču, tradicionalnom savezniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, odnosno pokušala zaustaviti izbor Juščenka iza kojeg su stajali SAD i Europska Unija.

Izbori, nakon kojih će izbiti tzv. "narančasta revolucija", su bili prilično burni i u Kuročkinovom slučaju, kojemu je za vrijeme kampanje u zrak dignut automobil.

Nekoliko mjeseci ranije su u Ukrajini ubijena tri Kuročkinova poslovna suradnika.

Na jučerašnjem sudskom ročištu Kuročkin je sucu rekao kako zna da je naručeno njegovo ubojstvo, te da ga moraju pustiti da se brani za slobode, s obzirom da ne vjeruje u sposobnost ukrajinskih vlasti da mu sačuvaju život.

Sudac je odbio Kuročkinove argumente, koji su samo nekoliko minuta kasnije potvrđeni na najspektakularniji mogući način.

Kuročkina je metak pogodio u srce i ubio na mjestu, a isto tako prošao i kroz jednog od policajaca koji je teško ozlijeđen.

Vjeruje se da je snajperist pucao s krova jedne od zgrada koje okružuju sudnicu. Za njim traje potraga, ali bez rezultata.

Julija Timošenko i drugi predstavnici prozapadne oporbe u ukrajinskoj Radi su cijeli slučaj nazvali "udarom na ugled države" i povratkom na stanje ranih 1990-ih kada su mafijaške likvidacije bile uobičajeni način poslovanja u Ukrajini.

D.A.
Foto:AFP

Pročitajte više