Ruski prosvjed zbog američkog špijunskog zrakoplova

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo u subotu da je američkom veleposlanstvu predalo prosvjednu notu zbog opetovanih letova američkih špijunskih zrakoplova blizu ruskih granica.

Zrakoplov U-2 je primjećen u subotu dok je na velikoj udaljenosti "slijedio rusku granicu s Gruzijom, precizira ministarstvo u priopćenju za tisak.

Ranije su njegovi letovi primjećeni 27. veljače i 7. ožujka.

Prema glasnogovorniku ruskog ministarstva obrane Nikolaju Deriabinu, dva ruska lovca su pratila američki zrakoplov koji se nalazio 30 km od ruske granice.

Sjedinjene Države opravdavaju te letove traženjem međunarodnih terorista i njihovih baza, nastavlja se u priopćenju ruskog ministarstva. Ali Rusija sumnja "da ta obavještajna aktivnost stvarno služi borbi protiv međunarodnog terorizma i drži da više sliči na povratak običaja koji podsjećaju na doba hladnog rata".

Moskva dodaje da su ti letovi "tim neprikladniji zbog napetosti međunarodne situacije uslijed američke vojne operacije protiv Iraka.

Tbilisi je 2001. sklopio sporazum s Washingtonom kojim daje američkom zrakoplovstvu pravo nadlijetanja,a gruzijski predsjednik Edward Ševarnadze je nedavno ponudio Amerikancima baze svoje zemlje za operacije protiv Iraka.

Pročitajte više