Ruski pukovnik odlikovan zbog ubijanja 250 "nacista". Pogledajte što ima na uniformi

Screenshot: YouTube/World News

OPRAVDAVAJUĆI svoju invaziju Ukrajine ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta izjavio kako je njegov cilj "denacifikacija" i zaustavljanje genocida nad Rusima u Ukrajini. Putin i njegovi dužnosnici, poput ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, pokušavaju uvjeriti svijet da je invazija na Ukrajinu antifašistička borba i da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zapravo neonacist - mada je Zelenskij židovskog porijekla. 

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima nakon početka invazije da Moskva želi nametnuti Ukrajini "neutralan status", demilitarizirati je i ukloniti "naciste" iz te zemlje.

"Teoretski gledano, Ukrajinu treba osloboditi i očistiti od nacista", rekao je glasnogovornik Kremlja. 

Na ramenu ima dva nacistička simbola

S obzirom na to da Putin toliko naglašava antifašističke stavove svoje vojske, neobično je da je čelnik proruske Donjecke narodne republike Denis Pušilin dodijelio medalju pukovniku koji je na uniformi imao dvije nacističke oznake.

Timur Kurilkin dobio je medalju je zbog "ubijanja 250 nacista". Na snimci odlikovanja se jasno vidi kako vojnik na desnome ramenu uniforme ima dvije zakrpe s nacističkim simbolima.

Gornja zakrpa predstavlja modificiranu verziju Totenkopfa, mrtvačke lubanje koju su prvotno koristili SS-ovci te su je kasnije, nakon Drugog svjetskog rata, nosili neonacisti.

Donja oznaka prikazuje Valknot, stari nordijski simbol poznat pod nazivom "čvor ubijenih", koji su kasnije preuzeli bijeli supremacisti i koji u moderno doba predstavlja rasistički simbol. Treba napomenuti da se njime koriste i pagani, tako da je važno sagledati kontekst prije tumačenja poruke iza ovog simbola.

Pročitajte više