Ruski šef diplomacije Lavrov stigao u posjet Damasku

Foto: EPA

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovao je u ponedjeljak u posjet sirijskom glavnom gradu Damasku, što je njegov prvi posjet toj ratom zahvaćenoj zemlji od 2012., priopćilo je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov koji će se sastati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, pridružio se ruskom izaslanstvu koje je dan ranije stiglo u Damask na čelu s potpredsjednikom vlade Jurijem Borisovom radi bilateralnih razgovora, izvijestila je sirijska novinska agencija Sana.

Tiskovna konferencija Lavrova i njegova sirijskog kolege Valida Mualema predviđena je tijekom poslijepodneva, priopćile su službe dvaju ministarstava. Ruski ministar vanjskih poslova otputovat će iz Sirije na Cipar.

Moskva, vjeran saveznik Damaska, krajem 2015. je vojno intervenirala u sirijskom sukobu na strani Bašara al-Asada koji je tada bio u lošem položaju u sukobu s pobunjenicima koji su tražili njegov odlazak s vlasti i dok su džihadističke skupine postajale sve snažnije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je posjetio Damask u siječnju 2020., što je bilo njegov prvi posjet tom gradu od početka sukoba 2011.

Pregovori o političkom rješavanju sukoba pod pokroviteljstvom UN-a postupno su u drugi plan gurnuli istodobni "proces iz Astane" koji su osmislili Moskva i Teheran, saveznici sirijske vlasti, u suradnji s Turskom, tradicionalnim pokroviteljem nekih pobunjeničkih skupina.

U sirijskom sukobu, koji je izbio 2011. kada je vlast u krvi ugušila dotad neviđene prodemokratske prosvjede, izginulo je više od 380.000 ljudi i raseljeni su milijuni ljudi.

Pročitajte više