U Švedskoj uhićen ruski špijunski par, otkriveni "špijunski stanovi" u Moskvi

Foto: Twitter

MANJE od tjedan dana nakon što je švedska policija uhitila ruski bračni par pod optužbom za špijunažu, istraživačka kuća Bellingcat otkrila je da supružnici posjeduju stan u istoj zgradi u Moskvi u kojoj je smješteno još nekoliko visokorangiranih zaposlenika GRU-a, ruske vojne obavještajne službe. Ostali poznati stanovnici uključuju navodne sudionike u trovanju novičokom i čovjeka koji je vodio kampanju dezinformiranja o srušenom letu 17 Malaysia Airlinesa.

Ranije je objavljeno da je dvoje ruskih imigranta i navodnih špijuna uhićeno u Stockholmu 22. studenog. Istraživači u publikaciji Expressen i Dossier Center (projekt koji financira bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski, koji prati osumnjičene kriminalce povezane s Kremljom) identificirali su osumnjičene kao 59-godišnjeg Sergeja Skvortsova i 58-godišnju Elenu Kulkovu. U Švedskoj žive od 1997. godine i uz rusko imaju i švedsko državljanstvo. Prema optužbama podnesenim Okružnom sudu u Stockholmu, osumnjičenici su špijunirali za Rusiju od 2013. godine. Priču je na Twitteru objavio osnivač Bellingcata Eliot Higgins, citirajući svog kolegu Christa Grozeva.

Putinovi kriminalci

Grozev je izvijestio da su supružnici i njihova kći upisani kao vlasnici stana u Moskvi u Ulici Zorge 36. Nije poznato je li par ikada tamo živio. Bellingcat također otkriva da general-bojnik GRU-a Denis Sergejev, ​​navodni sudionik u trovanju Skripalovih, živi u susjednom stanu. Sergejev je navodno bio umiješan u trovanje bugarskog biznismena Emiliana Gebreva novičokom 2015. godine.

U istoj zgradi živi general-bojnik Andrej Averjanov, šef GRU-ove jedinice 29155, poznate po počinjenju inozemnih ubojstava. Između ostalog, Averjanov je bio zapovjednik operacije koja je izazvala eksplozije u skladištima streljiva u češkim Vrbeticama 2014. U toj akciji sudjelovali su i navodni djelatnici GRU-a, poznati pod imenima Alexander Petrov i Ruslan Boširov.

Osim toga, u zgradi se nalazi general-bojnik Andrej Iljčenko, koji je prema Bellingcatu odgovoran za višestruke kampanje dezinformiranja GRU-a. Na primjer, prema izvorima Bellingcata iz ruske publikacije The Insider, Iljčenko je nadzirao suradnju između bivše novinarke RT-a Jane Jerlašove i nizozemskog državljanina Maxa van der Werffa, koji su (pod krinkom istraživačke jedinice pod nazivom Bonanza Media) širili lažne vijesti o letu 17 Malaysia Airlinesa. Nakon što je The Insider objavio to izvješće, policija je pretražila stan glavnog urednika Romana Dobrohotova u sklopu slučaja koji je teretio Van der Werffa za klevetu. Dobrohotov je ubrzo nakon toga pobjegao iz Rusije.

Špijuni biznismeni

Prema švedskim vlastima, Sergej Skvortsov i Elena Kulkova posjedovali su razne tvrtke u zemlji, uključujući i one za davanje IT usluga te tvrtku dobavljača pomorske, brodske i zrakoplovne opreme. Bellingcat tvrdi da je jednu od kompanija de facto kontrolirao umirovljeni pukovnik GRU-a preko druge tvrtke sa sjedištem na Cipru.

Par je također bio u kontaktu i sa švedskim obavještajcima. Ispostavilo se da je kći para dijelila stan sa sinom bivšeg visokog dužnosnika MUST-a, švedske Vojne obavještajne i sigurnosne službe.

Pročitajte više