Ruski veleposlanik: Prestanite gajiti iluzije o porazu Rusije, ovo je test za Zapad

Foto: EPA

SLANJE oružja Ukrajini put je u sukob između Rusije i SAD-a, rekao je ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov.

"Kratkovidnost Amerikanaca očita je i u sadašnjim okolnostima. Obuzete željom da se Rusiji nanese strateški poraz, lokalne elite eskaliraju napetosti, upumpavaju oružje u režim u Kijevu. Je li doista jasno da je to put do izravnog vojnog sukoba najvećih nuklearnih sila koji će imati nepredvidive posljedice?" piše u članku koji je Antonov napisao za Newsweek, čiji je tekst objavilo diplomatsko predstavništvo.

"Sankcije Rusiji ne funkcioniraju"

Antonov kaže da američki planovi za sankcije Rusiji također ne funkcioniraju. "Nepromišljeno uvođenje ograničenja samo pogoršava stanje u američkoj ekonomiji. To jest ispada da je u antiruskom ludilu Washington spreman pucati sebi u nogu i plesati u isto vrijeme. To izgleda apsurdno", rekao je ruski veleposlanik.

Kaže i da napori SAD-a "ni na koji način neće utjecati na odlučnost ruskih oružanih snaga da ispune zadaće postavljene tijekom specijalne vojne operacije za zaštitu stanovnika Donbasa", kao ni na postizanje "denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine".

"Situacija u Ukrajini je test za zapadne države"

Antonov je pozvao zapadne države da "prestanu gajiti iluzije o porazu Rusije", naglašavajući nedostatak alternative pragmatičnim odnosima s Rusijom.

"Što se tiče same Ukrajine, razvoj situacije s ovom zemljom je lakmus test koji će pokazati spremnost zapadnih država da uzmu u obzir ruske zabrinutosti. Daljnji napredak prema stabilizaciji europske sigurnosti ovisit će o ishodu procesa rješavanja krize u Ukrajini", rekao je veleposlanik.

Također je rekao da Rusija svoje projekte o sigurnosnim jamstvima ostavlja na pregovaračkom stolu. "Naravno, nakon završetka specijalne vojne operacije potrebno je njihov sadržaj prilagoditi stvarnosti", dodao je.

Pročitajte više