Priznanje na ruskoj državnoj TV: "Rat ide grozno, igramo nadoknadu, u defenzivi smo"

RUSKI zastupnik u Dumi i bivši general priznao je u eteru ruskog državnog TV kanala Rusija 1, u popularnoj emisiji "Večer s Vladimirom Solovjovim", da se ruska vojska konstantno muči da sustigne Ukrajince.

Andrej Guruljov rekao je i da je Rusija, umjesto da bude u ofenzivi, prešla u defenzivu. Video njegovog razgovora sa Solovjovim preveo je i objavio na Twitteru novinar BBC-ja Francis Scarr. Ovakve izjave u moru hvalospjeva na račun vojske, invazije i Putina koje se mogu čuti na ruskoj televiziji zvuče neobično, pogotovo kad se uzmu u obzir zakoni koje je Putin potpisao od početka invazije, a prema kojima svi koji govore protiv vojske ili samo ukazuju na loše stanje u kojem se nalazi mogu dobiti i po 12 godina zatvora.

"Postoje stvari koje se ne mogu poreći. Dobro nam je poznato da su oni opskrbljivali Ukrajinu", rekao je Guruljov, misleći na zapadne saveznike Ukrajine. "Počelo je s kacigama i pancirima. Zatim je bilo vatreno oružje, streljivo, a nakon toga haubice. Pa su dobili HIMARS, a sada i sustave Patriot. Sljedeći će biti tenkovi Abrams ili Leopardi. Nije bitno. Sve će to stići kad-tad", rekao je Guruljov.

"Ne mičemo se s mrtve točke"

Nakon što je Volodimir Zelenski mjesecima molio američke dužnosnike da pošalju oružje većeg dometa, Bidenova administracija najavila je da će im poslati sustave Patriot. Ovi napredni projektili zemlja-zrak smatraju se jednim od najsposobnijih oružja za uništavanje balističkih i krstarećih projektila. Očekuje se da će ovi sustavi dati značajan zalet ukrajinskoj vojsci. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova upozorila je da bi projektili mogli dovesti do "eskalacije sukoba".

Guruljov se požalio da se ruski generali često ne miču s mrtve točke i moraju izmišljati načine na koje će "sustići" Ukrajince kad god oni dobiju novo oružje, umjesto da već imaju strategiju za borbu protiv svih raketnih sustava.

"Nažalost, po tom pitanju igramo nadoknadu. U defenzivi smo. Čekamo da donesu nešto i onda smislimo kako se protiv toga boriti. Takva je situacija, zar ne? Tako je, nažalost", rekao je.

Pročitajte više