Ruski zatvorenici rezali vene u znak prosvjeda

NAJMANJE 240 zatvorenika zatvoreničke kolonije Lgov u Rusiji razrezalo je vene prosvjedujući protiv brutalnosti stražara, priopćili su u utorak pravosudni dužnosnici.

Zatvorenici u zatvoru u Lgovu, 480 kilometara južno od Moskve, razrezali su si ruke, noge i vratove u prosvjedu koji je podržavalo oko 50 njihovih rođaka ispred zatvora. Tužiteljstvo je pokrenulo istragu navodeći kao razlog "neopravdanu uporabu posebnih metoda" protiv nekih zatvorenika.

Ruska organizacija za zaštitu ljudskih prava objavila je da postoje izvješća da se u prosvjedu samoozlijedilo i do 500 zatvorenika. Neke obitelji zatvorenika zaprijetile su da će početi štrajk glađu pred zatvorom ako se uvjeti u zatvoru ne poboljšaju. "Sada se bojimo da će policija uporabiti silu protiv naših rođaka", rekao je agenciji dpa glasnogovornik njihove organizacije.

Izviješteno je i o drugim slučajevima samoozljeđivanja i štrajkova glađu u ruskim zatvorima no ne ovakvih razmjera.

Tužiteljstvo regije Kursk izjavilo je da je prosvjed u Lgovu pomno isplaniran te da je uključivao zatvorenike u deset različitih sektora zatvoreničke kolonije.

Rusija se, s milijun zatvorenika, odnosno više od jedan posto odraslog stanovništva, nalazi među zemljama s najvećim brojem zatvorenika. U mnogim su zatvorima uvjeti izrazito loši a nedostatak financijskih sredstava dovodi od pothranjenosti, prenatrpanosti kao i širenja bolesti. Po službenim statistikama svaki deseti zatvorenik zaražen je tuberkulozom a svaki dvadeseti virusom HIV-a.

(Hina) xakoz yzt

Pročitajte više