Majka ubijenog ruskog vojnika: Namjerno ostavljaju tijela na bojišnici

Ilustracija: Profimedia

RUSKI vojnici koji se bore u Ukrajini tvrde da njihovo ministarstvo obrane ostavlja tijela poginulih boraca na bojnom polju kako ne bi moralo platiti odštetu obiteljima. Novinari Radija Slobodna Europa razgovarali su s Polinom Čerkasovom, majkom poginulog ruskog vojnika Mihaila Čerkasova.

Njegovi suborci su joj ispričali da je njezin sin ubijen blizu Bahmuta 19. lipnja, nakon što je proveo dva i pol mjeseca u Ukrajini. Inače, ruski predsjednik Vladimir Putin je 3. siječnja ove godine potpisao dekret kojim obećava da će isplatiti 5 milijuna rubalja (oko 50.000 eura) obiteljima ruskih vojnika poginulih u ratu, prenosi Newsweek.

"Pomogli su mu, ali Miška nije preživio"

Dodatno, zakon iz prošle godine predviđa da će vojnici koji su ozlijeđeni ili dožive traumu na bojnom polju dobiti 3 milijuna rubalja (oko 30.000 eura). Međutim, Polini su suborci njezinog sina objasnili da je rusko ministarstvo obrane ostavilo Mihailovo tijelo na bojnom polju jer ga ne bi bilo "isplativo" vratiti kući.

"Ne tražim ništa drugo: samo mi donesite tijelo. No, zapovjednik voda je također rekao da mu je žao, suosjeća, ali da neće poslati svoje momke po tijelo... jer borbe još uvijek traju. Pitao me: 'Znate li koliko ima mrtvih tijela? Strašno je što se ovdje događa. Kad smo išli na misiju, okolo je ležalo 20 leševa'", prisjetila se Polina. 

Vojnici su joj rekli da je Mihail stradao nakon što mu je dron raznio noge. "Pomogli su mu, stavili mu podveze, ali Miška nije preživio. Prvo im nisam vjerovala, ali kada su mi poslali novac s njegove kartice, shvatila sam da je to istina", istaknula je.

Već se govorilo o ovom problemu

Kada je pokušala dobiti odgovore od lokalnih vojnih vlasti, otkrila je da nemaju nikakvih informacija o njezinom sinu. Nije se vodio među mrtvima ili nestalima. "U duši se, doduše, nadam da je živ, ali i sama dobro znam. Nije mi se javio sve ovo vrijeme, a sigurno bi me nekako nazvao... Obećao je da će kupiti telefon i zvati me svaki dan", napomenula je. 

Ovo nije prvi put da ruske snage izražavaju frustraciju zbog neplaćanja odštete. Izvješće ruske državne novinske agencije RIA Novosti, objavljeno u ožujku s naslovom "Ovo nismo očekivali", uključivalo je intervjue s ozlijeđenim vojnicima koji nisu dobili sredstva koja je obećao ruski predsjednik. Tjedan dana nakon početka rata, Putin je poručio da je njegova "dužnost podržati obitelji poginulih i ozlijeđenih ratnih drugova". 

Pročitajte više