Rusku novinarku koja je s natpisom No War uletjela u kadar ruske TV zovu heroinom

Screenshot: Twitter

RUSKA novinarka i urednica Marina Ovsjanikova kažnjena je i puštena na slobodu nakon što je sinoć s antiratnim transparentom utrčala na set ruskog večernjeg informativnog programa na državnom Kanalu 1. Jučer je zbog svog antiratnog prosvjeda privedena i kažnjena s 30.000 rubalja (oko 280 dolara) zbog "organiziranja neovlaštenog javnog događanja". 

Ovsjanikova je također objavila video u kojem rat u Ukrajini naziva zločinom i poziva Ruse da prosvjeduju protiv toga. Po optužbi za koju je kažnjena izjasnila se nevinom, javlja BBC. Ovsjanikova je u videu pozvala ruski narod na prosvjed protiv rata u Ukrajini, rekavši da samo on ima "moć zaustaviti ovo ludilo".

"Sram me što sam si dopustila da lažem s televizijskog ekrana"

Nije jasno hoće li se suočiti s odvojenim optužbama u vezi s prosvjedom na TV-u uživo, a postojao je strah da će biti procesuirana prema ozbiljnijem, novom kaznenom zakonu koji zabranjuje nazivanje ruske vojne akcije u Ukrajini "invazijom" i za što je predviđena zatvorska kazna.

Ovsjanikova je nakon ročišta rekla novinarima da dva dana nije spavala te da je ispitivana više od 14 sati bez pravne pomoći ili mogućnosti da kontaktira svoju obitelj. "To je bila moja antiratna odluka. Sama sam je donijela jer mi se ne sviđa što je Rusija započela ovu invaziju. Bilo je zaista strašno", rekla je za BBC dok je izlazila sa suda. Odvjetnici nisu uspjeli locirati Ovsjanikovu nekoliko sati nakon što je privedena u ponedjeljak.

"Sljedećih 10 generacija neće se moći očistiti od sramote ovog bratoubilačkog rata"

Nije se znalo gdje je sve dok se na društvenim mrežama nije pojavila fotografija na kojoj je sa svojim odvjetnikom na sudu. 

"Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu. Rusi su protiv rata", stajalo je na natpisu s kojim je utrčala u program uživo. Moglo se čuti i kako ponavlja riječi "ne ratu, zaustavite rat". Plakat je bio jasno vidljiv nekoliko sekundi prije nego što je program prekinut te prebačen na unaprijed snimljen prilog. 

Prije svog prosvjeda snimila je video u kojem je rekla da ju je "sram raditi za propagandu Kremlja". "Sram me što sam si dopustila da lažem s televizijskog ekrana. Sram me što sam dopustila da se Rusi pretvore u zombije", rekla je i dodala: "Samo smo šutke promatrali ovaj nehumani režim."

Ovsjanikova je kazala da joj je otac Ukrajinac te da se cijeli svijet sada okrenuo protiv Rusije. "Sljedećih 10 generacija neće se moći očistiti od sramote ovog bratoubilačkog rata." BBC piše da su njeni kolege na Kanalu 1 navodno bili iznenađeni njenim postupcima. 

Ruski oporbeni političar: Ovsjanikova je ruska heroina

Ruski državni mediji ignorirali su njen TV prosvjed. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov to je nazvao huliganizmom. Neovisni ruski portali zbog straha od novog zakona prema kojem invaziju na Ukrajinu ne smiju nazivati ratom zamaglili su i pikselizirali natpis koji je Ovsjanikova pokazala. Novaja Gazeta je, primjerice, ostavila samo jedan redak čitljivim na kojem je pisalo "Ne vjerujte propagandi."

Na društvenim mrežama - druga priča. Ovaj anti-Putinov trenutak viđen je kao tračak nade u inače sumornom ruskom medijskom prostoru, piše BBC. "Marina Ovsjanikova je heroj Rusije!", tvitao je oporbeni političar Ilija Jašin. 

"Pet sekundi istine može oprati svu prljavštinu nastalu nakon nekoliko tjedana propagande", napisao je drugi oporbeni političar, Lev Sholsberg. 

Pročitajte više