Ryanair opet ostvario dobit

Ilustracija: Zeljko Mrsic/PIXSELL

RYANAIR je u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvario dobit od 170 milijuna eura nakon gubitka u istom lanjskom razdoblju, i to unatoč poremećajima u zračnim lukama i ratu u Ukrajini, izvijestila je u ponedjeljak ta irska niskotarifna zrakoplovna kompanija.

Usporedbe radi, u drugom tromjesečju lani taj je zrakoplovni prijevoznik imao gubitak od 273 milijuna eura. Ipak, ostvarena dobit u drugom tromjesečju i dalje je "znatno ispod" razine u drugom tromjesečju 2019., odnosno prije pandemije, objavila je ta kompanija.

U razdoblju od početka travnja do kraja lipnja Ryanair je prevezao 45.5 milijuna putnika, što je 9 posto iznad razina prije covida. Iz kompanije su priopćili da je sukob u Ukrajini "jako naštetio" rezervacijama za uskršnje blagdane i cijenama karata, koje su pale za 4 posto u odnosu na isto tromjesečje prije pandemije covida-19.

Također, istaknuli su da im je poslovanje bilo otežano zbog okolnosti u kontroli zračnog prometa "bez presedana" te poremećaja u upravljanju zračnim lukama, ali su izrazili nadu da će ostvariti "gotovo 100 posto" svojih planiranih letova i smanjiti kašnjenja.

Rizik od novih varijanti covida

"Naše poslovanje, rasporedi i klijenti bili su izloženi poremećajima neviđenih kašnjenja zbog kontrole zračnog prometa i upravljanja u zračnim lukama, ali i dalje smo uvjereni da možemo ostvariti gotovo 100 naših planiranih letova, a kašnjenja svesti na minimum", rekao je izvršni direktor Michael O'Leary.

Izrazio je nadu da će visoka stopa procijepljenosti u Europi omogućiti zrakoplovnoj i turističkoj industriji da se potpuno oporavi i konačno ostaviti covid-19 za sobom, no upozorava i da ne može zanemariti rizik od novih varijanti covida u jesen 2022. godine.

"Naše iskustvo s omikronom u studenom prošle godine i invazijom na Ukrajinu u veljači pokazuje koliko je tržište zračnog prometa i dalje krhko, a snaga njegova oporavka uvelike će ovisiti o tome da ne bude nepovoljnih ili neočekivanih događaja tijekom ostatka sezone 2022.-2023", kazao je čelnik Ryanaira.

I Ryanair se, poput konkurenata, suočava s prijetnjom od štrajka osoblja, nakon što je tijekom pandemije smanjio plaće. Ipak, uspio je sklopiti sporazume sa sindikatima koji predstavljaju više od 80 posto njezinih pilota i oko 70 posto kabinskog osoblja. "Nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti zaključiti ugovore i s preostalim zaposlenicima", priopćili su iz Ryanaira.

Pročitajte više