S 13 godina je ubio 4-godišnjaka. Nakon 28 godina zatvora je na slobodi

Screenshot: CBS

ERIC SMITH proveo je 28 godina iza rešetaka zbog ubojstva 4-godišnjeg dječaka 1993. godine. U veljači je pušten iz zatvora.

Taj užasan dan u gradiću Savoni u američkoj saveznoj državi New Yorku bio je 2. kolovoza 1993. Lokalni tinejdžer Smith ubio 4-godišnjeg Robieja, koji je živio na drugom kraju grada. Rano tog jutra, 13-godišnji Smith uočio je dijete kako samo hoda u ljetni kamp u obližnjem parku.

"Bilo je to prvi put da sam Derricka pustila da igdje ide sam", rekla je Derrickova majka Doreen Robie. "I to je bilo jedan blok dalje, na istoj strani ulice. Poljubio me i rekla sam mu da ga volim. On mi je odgovorio: "Volim te, mama" i krenuo hodati pločnikom."

Namamio dječaka u šumu i zatukao ga

Smith je namamio dijete u šumovito područje obećavši mu da će mu pokazati prečac. Kad su ostali sami, zadavio je Derricka i nasmrt ga pretukao kamenjem. Doreen Robie je prijavila nestanak sina nakon što su joj rekli da nije stigao u park. Nekoliko sati kasnije tragači su pronašli Derrickovo tijelo u šumi, samo nekoliko metara dalje od parka.

Budući da je ubojica bio na slobodi, stanovnici Savone strahovali su za vlastitu djecu. Nisu mogli zamisliti da itko može ubiti popularnog malog igrača T-balla, jednostavne verzije bejzbola, kojeg su zvali "neslužbenim gradonačelnikom Savone", sretnog klinca koji bi na ulici pozdravljao ljude. Pretpostavili su da je ubojica bio stranac, netko izvan grada.

U danima koji su uslijedili, obiteljski prijatelj Smithovih postao je zabrinut zbog Ericova ponašanja. Marlene Heskell je rekla kako je u noći nakon ubojstva Eric pitao što bi se dogodilo kad bi se ispostavilo da je ubojica dijete. Heskell mu je odgovorila: "Mislim da bi mu bila potrebna ozbiljna psihijatrijska pomoć." Eric je bio zadovoljan odgovorom.

Heskell je shvatila da je Eric otišao u isti park u blizini mjesta zločina: "I tada mi se sve nekako poklopilo. Možda stvarno nešto zna ili je nešto vidio."

"Oprosti, mama. Ubio sam tog dječaka"

Heskell je nazvala Smithovu majku i potom su odvele Erica u policijsko zapovjedništvo kako bi razgovarao s istražiteljima. Istražitelj John Hibsch rekao je kako se činilo da Eric uživa govoriti o ubojstvu: "Potpuno je uživao. Nije želio da završi."

Eric je isprva negirao da je vidio dječaka, ali je kasnije priznao zločin. Njegov djed je također bio tamo i prisjetio se kako je Eric rekao: "Oprosti, mama. Žao mi je. Ubio sam tog dječaka."

U kolovozu 1994. Smithu, koji je tada imao 14 godina, suđeno je kao odrasloj osobi. Osuđen je na kaznu od devet godina do doživotnog zatvora. Smith je kaznu izdržavao u zatvoru za maloljetnike te je prebačen u zatvor za odrasle nakon što je navršio 21 godinu.

Gotovo devet godina nakon zločina Smith je imao prvo ročište za uvjetni otpust. Njegov uvjetni otpust je odbijen. No, Smith će nakon toga imati priliku za uvjetni otpust svake dvije godine tijekom gotovo dva desetljeća. Bila je to noćna mora koja se neprestano ponavljala za obitelj Robie.

"Uznemiruje me činjenica da moramo moliti kako bismo zadržali ovog ubojicu iza rešetaka. Netko bi mogao odlučiti da je odslužio svoje vrijeme i da ga treba pustiti. To me strašno plaši", rekla je Doreen Robie.

Zlostavljao ga je očuh

Tijekom godina Smith je često govorio o svom iskustvu. Godine 2004., tada 24-godišnji Smith rekao je za emisiju "48 sati" CBS Newsa da je ubio Derricka Robieja nakon godina nemilosrdnog maltretiranja od strane druge djece. I ne samo djece.

Dr. Stephen Herman, dječji psihijatar koji je intervjuirao Erica i njegove roditelje, napisao je kako je Ted Smith, Ericov očuh, "vjerojatno tukao Erica mnogo više nego što priznaje". Naime, zbog Ericovog psihološkog profila i kasnije istrage Herman smatra da je disciplina u obitelji bila prilično stroga i da je uključivala fizičko kažnjavanje.

Herman ističe da kod adolescenata koji fizički i seksualno zlostavljaju druge, obično postoji povijest fizičkog i seksualnog zlostavljanja na njima samima: "Eric je uvijek poricao da je bio seksualno zlostavljan, ali ne možemo biti sigurni. Priroda onoga što je učinio Derricku tjera me da se zapitam je li se Ericu dogodilo nešto što nikome nije rekao."

Ericov očuh priznao je da je zlostavljao Ericovu stariju sestru, ali je zanijekao da je ikada seksualno zlostavljao Erica. Ted Smith priznaje kako je Erica bio tukao remenom ili rukom, ali ne "pretjerano". Sugrađani su Teda Smitha okarakterizirali kao agresivnog, fizičkog čovjeka koji se sramio svog posinka zbog njegova neuspjeha u sportskom i u akademskom smislu.

"Želio je vidjeti kakav je osjećaj biti nasilnik"

Dr. Barry Nurcombe, ravnatelj dječje psihijatrije na Sveučilištu Vanderbilt, nedavno je proveo istraživanje nejasno definiranog mentalnog poremećaja koji rezultira epizodama nekontrolirane ljutnje. Vjeruje da je takav poremećaj imao i Eric Smith.

Rekao je da su ga problemi koje je izazvala uporaba lijeka protiv epilepsije, kojeg je uzimala Tammy Smith dok je bila trudna s Ericom, učinili ranjivijim na traumu. Imao je dosta više poteškoća da ih riješi. Nurcombe zato smatra da Smithu nije trebalo suditi kao odrasloj i zdravoj osobi.

"Jasno je da ga ne možete pustiti da ostane na slobodi, ali nevjerojatno je suditi za ubojstvo dječaka od 14 godina s mentalnom dobi od 9 ili 10 godina. Taj zakon koji dopušta da se maloljetnim ubojicama sudi kao odraslima, proizašao je iz adolescentskog nasilja na ulici. Nema nikakve veze s ovakvim slučajem", ističe Nurcombe.

John Tunney, koji je bio Smithov tužitelj na suđenju, rekao je za "48 sati": "Vjerujem da je Eric bio umoran od toga da stalno bude žrtva i želio je vidjeti kakav je to osjećaj biti nasilnik."

"Moja ljutnja nije bila usmjerena na Derricka"

Na saslušanju pred odborom za uvjetni otpust 2004. godine Smith je priznao da je imao dobar osjećaj dok je davio Derricka: "Umjesto da ja budem povrijeđen, ja sam povrijedio nekog drugog."

Također je priznao kako bi vjerojatno ponovo ubio da nije osuđen 1993. godine, potvrđujući uvjerenje Johna Tunneyja da je Smith u dobi od 13 godina bio serijski ubojica u nastajanju. Smithov uvjetni otpust odbijen je 2004. godine.

Nekoliko godina kasnije Smitha je intervjuirala WENY-TV, podružnica CBS Newsa. Godine 2009. rekao je kako se nada da će postati savjetnik kako bi mogao pomoći drugoj djeci koja su bila maltretirana kao i on.

"Moja ljutnja uopće nije bila usmjerena na Derricka. Bila je usmjerena na sve druge koji su me maltretirali. A kad sam mučio i ubijao Derricka, to je ono što sam vidio u svojoj glavi", objasnio je Smith.

Shvatio je zašto obitelj Robie nije željela da bude pušten: "Ubio sam Derricka. I zbog toga mi je žao. Kad bih mogao zamijeniti mjesto s njim, leći u njegov grob, a njemu omogućiti da živi, učinio bih to u sekundi."

"Želim slijediti američki san"

Smith je nakon godina terapije rekao da je promijenjen čovjek: "Možete me označiti čudovištem, hladnokrvnim ubojicom, demonskim djetetom, utjelovljenjem Sotone. To ne znači da sam to ja."

Vjerovao je i da će jednom biti oslobođen: "Želim se oženiti i podići obitelj. Pronaći posao. Slijediti američki san." Koliko god sanjao, uvjetni otpust stalno mu je bivao odbijen. Sve do listopada 2021. godine, kada je 41-godišnji Smith izašao pred odbor po 11. put.

Tijekom ove rasprave o uvjetnom otpustu Smith je otkrio svoje planove i rekao da čak ima i zaručnicu. Rekao je kako mu je pisala s pitanjima o sustavu maloljetničkog pravosuđa, budući da je studirala pravo. Počeli su se upoznavati i na kraju su se, tvrdi Smith, zaljubili.

Osjećao je da ga Bog poziva na službu i rekao je kako je u zatvoru radio na stjecanju diplome iz križarske evangelizacije. Veselio se i radu u elektroinstalacijama ili stolarstvu.

"Nisam prijetnja. Onaj 13-godišnji klinac koji je oduzeo Derrickov život nije čovjek koji sjedi pred vama. Ako biste mi dali priliku, ne samo da bih dokazao da nisam prijetnja, nego bih postao vrijedan član društva", rekao je Smith odboru.

Izašao na slobodu s 42 godine

Odbor je odlučio dati Smithu tu priliku. Nakon što su se pojavile vijesti da će Smith biti pušten, u studenom 2021. godine građani Savone održali su miran prosvjed kako bi jasno stavili do znanja da ne žele da se Eric vrati.

"Nisam bila toliko zabrinuta za nas koliko za sve ostale", rekla je Doreen Robie. "Jednostavno sam znao kakvo je stajalište mnogih ljudi u ovom kraju", dodao je njen suprug Dale Robie.

Smithovo puštanje na slobodu je odgođeno na nekoliko mjeseci, dok nije osigurao odobreni smještaj. U veljači, nakon što je odslužio 28 godina, danas 42-godišnji Smith je pušten na slobodu. Sada je slobodan čovjek koji živi u Queensu u New Yorku.

"Ne dopuštam mu da zauzima prostor u mojoj glavi. Ne fokusiram se na to gdje je, što radi, jer me nije briga. Sve dok nije u blizini prijatelja i obitelji", rekla je Doreen Robie.

Mediji su razgovarali s tužiteljem Tunneyjem oko Smithova puštanja na slobodu i pitali se hoće li ovo biti priča o uspješnoj rehabilitaciji ili će sustav zakazati.

"Možemo se samo nadati najboljem. Vrijeme će pokazati jesmo li postupili ispravno", zaključio je Tunney.

Pročitajte više