S. Koreja mogla bi prihvatiti multilateralne razgovore

SJEVERNA Koreja poručila je Sjedinjenim Državama da je spremna na multilateralne razgovore o svojem nuklearnom programu, ako Washington zajamči da neće rušiti vladu Kim Jongila, objavio je u srijedu japanski tisak.

Citirajući neimenovanog dužnosnika kineske vlade, list "Tokyo Shimbun" piše da su sjevernokorejski diplomati taj zahtjev istaknuli na neformalnim razgovorima s američkim kolegama 8. srpnja u SAD-u.

"Spremni smo prihvatiti multilateralne razgovore ako nam se zajamči održanje režima", prenosi list sjevernokorejskog diplomata tijekom tih razgovora.

Sjeverna Koreja ranije je najavila da se nuklearna kriza može riješiti samo bilateralnim razgovorima sa SAD-om i bez prijetnji.

Sjedinjene Države ustrajale su na multilateralnim razgovorima, u kojima bi još trebale sudjelovati Južna Koreja, Japan i Kina.

O sjevernokorejskom nuklearnom programu telefonski su u srijedu razgovarali kineski i američki ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing i Colin Powell, izvijestila je agencija Xinhua.

"Obje strane suglasile su se da je potrebno održavati kontakte i pojačati napore kako bi se unaprijedili konstruktivni i kooperativni odnosi Sjeverne Koreje i SAD-a", prenosi agencija.

Pročitajte više