S križem u Irak

ŠPANJOLSKI ministar obrane Federico Trillo odbacio je  kritike upućene na račun uniformi koje će španjolski vojnici nositi u Iraku, čiji je sastavni dio značka s križem.

Crveni križ u obliku mača svetog Jakova je simbol španjolskih oružanih snaga, rekao je Trillo, odgovarajući na kritike da bi se otvoreno pokazivanje križa u Iraku moglo protumačiti kao podsjećanje na križarske ratove.

Španjolska vlada naišla je na kritike zbog uniformi koje će nositi oko 2.000 španjolskih i centralnoameričkih vojnika koji će u rujnu biti raspoređeni u Iraku kao dio mirovnih snaga pod zapovjedništvom Poljaka. Prvi vojnici već su otputovali u Irak.

Na mogućnost da se muslimanima u Iraku neće svidjeti križ na uniformama jer će ih podsjećati na križarske ratove upozorio je među ostalima španjolski dnevni list El Mundo.

Prema legendi, sveti Jakov se čudesno pojavio u 9. stoljeću u Španjolskoj kako bi ohrabrio kršćane koji su se borili protiv muslimana. Muslimani, koji su vladali velikim dijelom Španjolske, definitivno su potisnuti s Iberskog poluotoka 1492.

Pročitajte više