S padom Tripolija, odmah pala i cijena nafte za više od tri dolara!

NAKON vijesti o ulasku pobunjeničkih snaga u Tripoli, cijena nafte instant je pala.

Iako se još uvijek vode borbe oko Gadafijeve rezidencije u Tripoliju, sirova nafta tipa brent pala je za više od tri dolara na 105,15 dolara po barelu, dok je američka laka nafta pala za 1,3 posto, na 81,3 dolara na azijskom tržištu, javlja BBC.

Na tržištima očekuju kako će do kraja sukoba u Libiji izvoz nafte iz te zemlje biti obnovljen, a globalne zalihe povećane. Libija je, naime, 12 po veličini izvoznik nafte. 

Prema procjenama analitičara, kako se bude razvijala politička situacija u zemlji, cijene nafte će i dalje padati. Prije početka sukoba, Libija je proizvodila 1,6 milijuna barela nafte dnevno, što čini oko dva posto svjetske proizvodnje.

No, s početkom političkih nemira u zemlji, sukobima je pogođena većina te proizvodnje, što se odrazilo i na globalno tržište. Analitičari procjenjuju da će se sa završetkom sukoba "milijuni barela nafte dnevno ponovno sliti na globalno tržište". Ipak, dio njih upozorava kako će proteći još dosta vremena dok Libija ne povrati staru proizvodnju te da ono što se danas odražava na cijenama su psihološki efekti.

Pročitajte više