S presađenim bubregom 37-godišnji Amerikanac dobio i rak maternice



NA VRHOVNOM sudu u New Yorku ovih je dana započeo sudski proces protiv liječnika njujorške bolnice koji su početkom 2002. godine 37-godišnjem Vincentu Liewu presadili bubreg mrtvog donora zaražen stanicama raka.

Umjesto da nakon presađivanja bubrega nastavi živjeti normalnim životom, Liew je od raka, koji se s presađenog bubrega raširio po njegovom tijelu, umro u rujnu iste godine, sedam mjeseci nakon operacije, a da apsurd bude veći Vincent je od donorice dobio rak maternice, koji joj uopće nije bio dijagnosticiran, prenosi New York Daily News.

Obdukcija je potvrdila da je rak u samo sedam mjeseci metastazirao na pluća, mjehur, bubrege i prostatu, a Liewova supruga Kimberly je protiv bolnice u kojoj je njezin suprug operiran i protiv liječnika kirurga podigla optužnicu, jer su mu sve do smrti tajili da boluje od raka i da umire, a tuži ih i jer nisu pregledali organ prije transplantacije.

Ona je pred sudom izjavila kako su liječnici na sve moguće načine izbjegavali kazati Vincentu pravu dijagnozu. Govorili su da tijelo odbacuje presađeni organ, smišljali su svakakve izgovore i opravdanja, ali su odbijali kazati pravu istinu. Tek kada je Vincentu na njegovo inzistiranje, jer više nije mogao izdržati nesnosne bolove, u kolovozu 2002. presađeni bubreg izvađen, istina je izašla na vidjelo. No Vincentu je tada preostalo tek manje od mjesec dana života.

On je na samrtnoj postelji od supruge zatražio da liječnicima oprosti grešku, no zamolio ju je da poduzme sve kako se takav slučaj ne bi ponovio.

Pročitajte više