Sa slatkovodnim jezerima diljem svijeta se događa nešto uznemirujuće

Foto: Pixsell/Kristina Stedul Fabac

NOVO istraživanje je pokazalo da slatkovodna jezera diljem svijeta isparavaju brže nego što smo mislili, što ima značajan utjecaj na naše klimatske i vremenske modele.

Prirodna i umjetna jezera krase oko pet milijuna četvornih kilometara Zemljine kopnene površine. U njima se nalazi skoro 90 posto svježe tekuće površinske vode na našem planetu, a dom su mnogih jedinstvenih životnih formi.

No zbog globalnog zatopljenja i povećanog Sunčevog zračenja naše je nebo postalo žednije nego ikada prije. Veća područja vode zbog smanjenja ledenog pokrivača također su dala nebu sve veći pristup molekulama vode. Svi ovi čimbenici pridonose bržem ciklusu kruženja vode; od njenog nakupljanja na kopnu do ponovnog isparavanja u atmosferu.

"Dugotrajno isparavanje jezera je 15.4 posto više od prethodnih procjena"

Prethodne procjene ovog ciklusa oslanjale su se na stope isparavanja, ali te stope ne predstavljaju svu količinu vode koja se gubi iz jezera zbog drugih faktora poput ciklusa smrzavanja i odmrzavanja. Zbog ove ovisnosti o lokalnim uvjetima pouzdana mjera isparavanja mora se izračunati neovisno za svako jezero.

Stoga su ekolog Gang Zhao sa sveučilišta Texas A&M i njegovi kolege prikupili sve potrebne podatke za nevjerojatna 1.42 milijuna jezera diljem svijeta. Koristili su mjesečne informacije o gubitku vode sa satelita u razdoblju od 1985. do 2018. i za svako jezero posebno uzeli u obzir brzinu isparavanja, njegovu površinu, trajanje pokrova leda i promjene pohrane topline.

"Otkrili smo da je dugotrajno isparavanje jezera 15.4 posto više od prethodnih procjena", rekao je Zhao, a prenosi Science Alert.

Sve veće suše i rast populacije

Samo nebo svake godine "popije" preko tri trilijuna litara vode više nego prije. Stručnjaci su također otkrili da umjetni rezervoari imaju proporcionalno veći doprinos ovom isparavanju (16 posto) nego što na to ukazuje njihov kapacitet skladištenja od 5 posto.

"Iz globalne perspektive, ukupno isparavanje iz rezervoara može biti veće od kombinirane upotrebe vode za domaćinstvo i industriju. No čak i u Sjedinjenim Državama za vrlo malo jezera imamo pouzdane podatke o isparavanju", rekao je ekolog Huilin Gao.

Zhao i kolege su pomoću prikupljenih podataka napravili projekt globalnog volumena isparavanja jezera (GLEV). Ovaj model je javno dostupan te pozivaju širu znanstvenu zajednicu i sve službe koje upravljaju vodama da se njime koriste.

"S rezultatima za pojedina jezera, GLEV može pomoći u poboljšanju donošenja odluka o upravljanju akumulacijom u cijelom svijetu, posebno u uvjetima sve većih suša i rasta populacije", rekao je Gao.

Istraživanje naslova Evaporative water loss of 1.42 million global lakes objavljeno je u časopisu Nature Communications.

Pročitajte više