Švedski Saab ponovno otvara tvornicu: Proizvodnja kreće u rujnu

Foto:SAAB

Novi vlasnik švedskog proizvođača automobila Saab, konzorcij National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), obnovit će proizvodnju ove kompanije u rujnu ove godine.

Iako je ranije najavljeno da će kompanija proizvoditi vozila na električni pogon, Saab bi mogao nastaviti proizvodnju posljednje generacije modela 9-3.
 
Kako piše švedski Aftonbladet, NEVS je pozvao zaposlenike tvornice Saaba u Trolhatanu da se vrate na svoja radna mjesta, kako bi pripremili opremu za nastavak proizvodnje.
 
Švedska kompanija bi proizvodnju trebala obnoviti tako što bi proizvodila sofisticiranu verziju posljednje generacije modela 9-3 sa konvencionalnim motorom, odnosno četverocilindričnim turbo-punjenim benzincem.
 
Također, ako se ima u vidu činjenica da je i dizajn ovog automobila star desetak godina, očekuju se i određene stilske promjene vozila.
 
Prema navodima švedskih medija, ponovno pokretanje Saaba 9-3 trebalo bi popuniti prazninu u proizvodnom programu do lansiranja električne verzije Saaba.
 
U početku bi se proizvodio samo sedan model 9-3, a ako se stvari budu dobro odvijale, uslijedili bi i karavan i kabriolet. Švedski mediji procjenjuju da bi se električna verzija Saaba trebala pojaviti tokom 2014. godine.
 
Međutim, stručnjaci tvrde da je potrebno ponovo uspostaviti prekinut lanac proizvodnje i opskrbe sa dobavljačima koji proizvode komponente za automobil, obnoviti prodajnu mrežu, i što je najvažnije, vratiti ugled ovog nekada vrlo popularnog svjetskog brenda.
 
 

Pročitajte više