SABA najavila 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom

SAVEZ antifašističih boraca i antifašista (SABA) najavio je danas središnju proslavu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom, Dana Europe i oslobođenja Zagreba, te je još jednom ponovio da je antifašizam sastavni dio moderne Hrvatske, osuđujući pritom, kako je istaknuto, reviziju hrvatske povijesti na štetu antifašizma.

Proslava će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića te u organizaciji Hrvatskoga sabora, grada Zagreba i Saveza održati u subotu, 7. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Predsjednik SABA-e Krešimir Piškulić rekao je da cijela civilizirana Europa slavi Dan pobjede nad silama osovine te da su članovi SABA-e ponosni što su bili na strani pobjednika u Drugome svjetskom ratu, poput Velike Britanije, SAD-a i SSSR-a.

Govoreći o događajima na Bleiburgu nakon Drugoga svjetskog rata, kada su pripadnici partizanskih postrojba pobili zarobljene pripadnike vojske NDH-a i druge, istaknuo je da mu je žao što je tada narodnooslobodilački pokret bio uprljan nekim nevinim žrtvama, te da je to SABA više puta istaknula, a sada to želi reći zadnji put.

Partizanski zločin na Bleiburgu nije glavna tema iz Drugoga svjetskog rata, rekao je Piškulić i zapitao se tko se od kritičara antifašizma ispričao za milijune žrtava iz doba fašizma. "Za nas je rat s ustašama prestao ustaškim porazom i ne vidimo razloge nikakve pomirbe među nama", istaknuo je Piškulić, dodajući da o ustaškom pokretu treba suditi povijest.

Ivo Marinović iz SABA-e rekao je da je doprinos Hrvata u NOB-u velik i nemjerljiv te da su hrvatski komunisti i lijevi intelektualci prvi pokrenuli borbu protiv fašizma. "Od 1990. do 2000. bili smo svjedoci revidiranja preambule Ustava, po kojoj je antifašizam dio moderne Hrvatske", rekao je Marinović, podupirući to što je Deklaracija o antifašizmu izglasovana u Saboru i činjenicu da je nedavno i HSP položio vijenac na spomen-području u Jasenovcu.

(Hina) xaš yaz

Pročitajte više