Sabor današnje zasjedanje započeo stankom

U HRVATSKOM je saboru, na samom početku jutrošnjeg zasjedanja, određena desetominutna stanka, tijekom koje bi parlamentarni klubovi trebali zauzeti stav o načinu na koji će Sabor razmatrati Konačni prijedlog zakona o privatizaciji.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić predložio je da, u odsutnosti ministra gospodarstva Ljube Jurčića, čiji zamjenik još nije imenovan, predloženi zakon pred zastupnicima brani pomoćnik ministra.

Dio klubova usprotivio se takvom prijedlogu, ističući da je on protivan saborskom Poslovniku, koji predviđa da zakonske prijedloge na plenarnoj saborskoj sjednici brane ministri ili njihovi zamjenici.

Većina nazočnih zastupnika ipak je odlučila da se ovaj put učini iznimka, budući da na sjednicu nije mogao doći ni potpredsjednik Vlade Slavko Linić, koji je s predsjednikom države Stjepanom Mesićem u posjetu Mađarskoj.

Predsjednik Odbora za zakonodavstvo Josip Leko (SDP) izvijestio je da je Odbor na jutrošnjoj sjednici odlučio da će Saboru predložiti da se o zakonu, čije je donošenje predloženo u hitnom postupku, provedu dva saborska čitanja.

Tomu se, u ime Kluba HSLS-a, usprotivila Jadranka Katarinčić- Škrlj. Upozorila je da je riječ o važnom zakonu, čije se donošenje na posljednjoj sjednici ovoga saziva Sabora ne bi smjelo odgađati.

Dva čitanja značila bi da u vladajućoj koaliciji nema političke volje za donošenje novog zakona o privatizaciji, uvjerena je Katarinčić- Škrlj.

Njezin je strah neopravdanim ocijenio predsjednik Tomčić, ističući da to ne bi bilo prvi put da se na jednoj saborskoj sjednici odrade dva čitanja nekog zakona.

Pročitajte više