Sabor: Donesen zakon o sukobu interesa, ali bez konsenzusa svih stranaka

HRVATSKI sabor danas je, nakon pojedinačnog glasovanja, izglasao Zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, ali uz protivljenje oporbe zbog usvajanja Vladinog amandmana po kojemu dužnosnik ne mora prenijeti upravljačka prava u poduzeću ako ima manje od 25 posto dionica ili udjela u tom poduzeću.

Za donošenje zakona, s navedenim amandmanom, glasovala su 63 zastupnika vladajuće koalicije, a protiv je bilo 35 oporbenih zastupnika.

Naime, Vlada je predložila, a saborska većina usvojila amandman po kojemu nema opravdanog razloga od dužnosnika zahtijevati prenošenje upravljačkih prava na drugu osobu ako ima manje od 25 posto dionica u poduzeću, već samo u slučajevima kada u posjedu ima 25 posto ili više dionica.

Protiv tog amandmana ustali su oporbeni klubovi HDZ-a, HSLS-a i HB-a i HSP-a, tvrdeći da se njime pogoduje državnim dužnosnicima, da se cijeli zakon dovodi u sumnju.

"Vlada je ovim amandmanom pokazala svu licemjernost i poništila intenciju donošenja zakona o sprječavanju sukoba interesa", poručio je Željko Glavan (HSLS).

"Nije svejedno ima li neko 10 posto dionica u Ini ili 45 posto u poduzeću s dva zaposlenika. Amandmanom se žele prikriti tajkunski poslovi", rekao je.

Vladimir Šeks (HDZ) optužio je Vladu da želi pogodovati dužnosnicima, što smatra neprihvatljivim. "To znači da bi dužnosnik, primjerice ministar javnih radova, mogao sam sa sobom, odnosno poduzećem u kojemu ima do 25 posto dionica, sklapati poslove. Slika Čačića i predsjednika Sabora Tomčića, koji posjeduju 22 posto u tvrtkama, pokazuje zašto je podnesen taj amandman", rekao je.

Zakon je proglasio nevažećim jer je, kako je rekao, za njegovo donošenje, budući da je riječ o organskom zakonu, potrebno 76 glasova zastupnika.

I Tonči Tadić (HSP), čiji je klub zajedno s Vladinom stručnom skupinom radio na izradi zakona, rekao je da je Vlada amandmanom poništila sve dobre namjere za reguliranje sukoba interesa.

Koalicijski klubovi podržali su Vladin amandman, ističući kako je nelogično uvoditi obvezu prenašanja upravljačkih prava ako takvih prava nema, napominjući da manje od 25 posto dionica nije dovoljno za upravljanje poduzećem. Istaknuli su da će dužnosnik tu imovinu morati prijaviti Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa.

Zakonom se kao sukob interesa smatra situacija u kojoj su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti s javnim interesom ili kada privatni interes utječe ili može utjecati na nepristranost dužnosnika u obavljanju javne dužnosti.

U popis dužnosnika obuhvaćenih ovim zakonom ušli su članovi Sabora i Vlade, Ustavnog suda, HNB-a, glavni državni revizor i zamjenici, pravobranitelj za ravnopravnost spolova, ravnatelji HFP-a, HZMO-a, HZZO-a sa zamjenicima, dužnosnici u Uredu predsjednika, načelnici općina i gradonačelnici.

U popis nisu ušli župani, dožupani te gradonačelnik Zagreba sa zamjenicima, jer će se njihove obveze, kako je najavila Vlada, regulirati zakonom o pravima dužnosnika u lokalnoj samoupravi.

Prihvaćen je amandman Odbora za Ustav po kojemu su dužnosnici obvezni u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost podnijeti izvješće s podacima o imovini, stalnim prihodima te imovini bračnog druga i malodobne djece.

Dužnosnik će moći zadržati dar u vrijednosti od jedne trećine prosječne plaće, dok darove veće vrijednosti neće smjeti zadržati i morat će ih prijaviti povjerenstvu.

Odbijen je amandman HDZ-a da dužnosnici ne smiju primati nikakve darove.

SDP je pak povukao amandman po kojemu se trgovačko društvo, u kojemu je dužnosnik svoja upravljačka prava prenio na drugu osobu, ne može natjecati za dobivanje poslova za koje natječaj raspisuju državna tijela ili poduzeća u državnom ili pretežito državnom vlasništvu.

Saborska većina odbila je amandman HB-a da članovi Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa ne mogu biti članovi političkih stranaka.

Pročitajte više