Sabor donio Zakon o pravima pacijenata

HRVATSKI sabor donio je danas Zakon o zaštiti prava pacijenata koji bi tu zaštitu treba uzdići na višu, europsku razinu.

Nadzor nad zaštitom bolesničkih prava obavljat će povjerenstva na županijskoj te ono na državnoj razini (u Ministarstvu zdravstva), a rad članova povjerenstava bit će honoriran.

Zakonom, koji je dobio potporu većine zastupnika, pacijentu se jamči pravo na drugo mišljenje, ima pravo na obaviještenost o svom zdravstvenom stanju te o zahvatima koje liječnici nad njim kane obaviti, a jamči mu se i pravo na privatnost.

Prva instanca kojoj se pacijent žali je ravnatelj zdravstvene ustanove, koji u roku od osam dana mora riješiti predmet.

Ne bude li pacijent zadovoljan, ide na županijsko povjerenstvo gdje su rokovi za poduzimanje aktivnosti osam dana, a za davanje rješenja 15 dana.

Građanima koji će dolazili u zdravstvene ustanove na raspolaganju će biti besplatne brošure u kojima će biti upoznati s pravima koja proizlaze iz spomenutog zakona.

Treba to zahvaliti činjenici da je ministar zdravstva Andrija Hebrang danas prihvatio takav zahtjev HNS-a, tumačeći da je sličan potez ionako planiran u njegovu Ministarstvu.

Sabor je u drugo čitanje uputio zakonske prijedloge o porezu na dohodak i o porezu na dobit.

Slijedom njih povećao bi se neoporezivi dio dohotka za 100 kuna (s 1.500 na 1.600 kuna), ali se stope poreza ne bi mijenjale.

Porezne olakšice kumulirale bi se na ukupno 12.000 kuna, a uvelo bi se oporezivanje sportaša, pjevača i umjetnika.

U drugo čitanje poslane su i predložene izmjene Zakona u USKOK-u.

Sabor je prihvatio nekoliko izvješća, među njima i izvješće o izvršenju državnog proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, o radu Hrvatskog olimpijskog odbora u 2003., o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonskih ovlasti.

Pročitajte više