Sabor donio Zakon o telekomunikacijama

HRVATSKI sabor danas je po hitnom postupku i nakon glasovanja o više od 130 amandmana donio Zakon o telekomunikacijama koji otvara pretpostavke za liberalizaciju telekomunikacijskog (TK) tržišta i zaštitu korisnika TK usluga.

Zakon uređuje osnivanje jedinstvenog regulatornog tijela - Agencije za telekomunikacije, koja će zamijeniti dosadašnje Vijeće i Zavod za telekomunikacije.

Za razliku od dosadašnjih regulatornih tijela, članovi Agencije svoju će dužnost obavljati isključivo profesionalno, a imenovat će ih i razrješavati Sabor.

Uz obrazloženje da inspekcijski nadzor nad provedbom zakona mogu obavljati samo tijela državne uprave, Vlada nije prihvatila amandman više klubova da taj nadzor obavlja Agencija.

Nije prihvaćen ni amandman po kojemu bi članovi bivšeg Vijeća i Zavoda za telekomunikacije privremeno nastavili s radom i nakon stupanja na snagu ovoga zakona, odnosno do dana imenovanja novih članova Vijeća Agencije.

Odbijen je i amandman da se izbor članova Agencije obavlja samo na temelju javnog poziva, već je to ostavljeno kao mogućnost. Prihvaćen je onaj da se Agencija financira od dijela naknade za uporabu radijskih frekvencija (ne manje od pet posto), te iz iznosa od 0,2 posto od ukupnog godišnjeg bruto prihoda koji su u prethodnoj godini ostvarili koncesionari TK usluga i kabelske televizije, te davatelji TK usluga.

Vlada nije prihvatila amandmane više klubova koji su tražili da se liberalizacija TK tržišta, odnosno mogućnost otvaranja fiksne mreže za konkurenciju uvede do početka iduće godine. Tako će se monopol HT u fiksnoj mreži ukinuti tek 2005., kako je određeno ugovorom s Deutche Telekomom (DT), većinskim vlasnikom Hrvatskih telekomunikacija (HT).

Uz uređivanje TK tržišta, novi zakon omogućuje i zaštitu korisnika TK usluga, kojima će operateri morati dostaviti podroban ispis računa, poslati im jednu opomenu prije isključivanja telefona, obavijestiti ih o unosu njegovih osobnih podataka u imenik.

Prihvaćen je amandman po kojemu davatelji javnih TK usluga ne mogu uvoditi ni jednu uslugu pretplatnicima bez njihove izričite narudžbe.

Uvodi se i obveza TK operatorima da, o vlastitom trošku, nabave opremu za praćenje i snimanje telefonskih poziva, a prikupljene podatke u svakom trenutku moraju ustupiti obavještajnim službama, na njihov zahtjev.

Nakon poimeničnog glasovanja, Sabor je većinom glasova odbio HSLS-ov zaključak kojim bi se obvezala Vlada da u roku od osam dana dostavi Saboru ugovore o prodaji većinskog paketa dionica HT-a njemačkom DT-u.

Nezadovoljni time zatražili su stanku kako bi odlučili o daljnjem sudjelovanju u radu Sabora.

Pročitajte više