Sabor: HSP-ov prijedlog zakon o braniteljima nema temelja

U POPODNEVNOM nastavku zasjedanja Hrvatskog sabora gotovo su svi saborski klubovi ocijenili da je HSP-ov prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji neprovediv i proračunski neutemeljen, iako su poduprli neke HSP-ove zamisli.

Vladajući i oporbeni klubovi uglavnom drže da bi novčana izdvajanja, koja za provedbu zakona predlaže HSP, preopteretila državni proračun.

Većina ih predlaže da se pričeka Vladin zakonski prijedlog o pravima hrvatskih branitelja te sjedini rasprava o obadvama zakonima.

"HSP-ov prijedlog sliči na Andersenovu bajku jer se traži previše. Znam da to znaju i u HSP-u, ali žele dobiti političke bodove", ocijenio je Josip Đakić (HDZ). Složio se s Vladinom ocjenom, koja je predložila Saboru da ne podupre HSP-ov prijedlog, jer će, kako je rekao, njezin prijedlog, koji se završava, biti sadržajniji i financijski utemeljeniji.

Da treba pričekati "financijski podnošljiviji zakon za državu i građane", smatra i zastupnik Željko Kurtov (HNS/PGS), protiveći se HSP-ovu prijedlogu da se u zakonu proširi razdoblje trajanja Domovinskog rata. U Ustavu stoji da je Domovinski rat trajao od 1991. do 1995. i to se ne može mijenjati, dodao je.

Zastupnik Željko Ledinski (HSS) predložio je da se HSP-ov prijedlog propusti u drugo čitanje te da se zatim sjedini rasprava o tom i Vladinu prijedlogu. "Bolje je ne licitirati s brojem hrvatskih branitelja i ratnih invalida, nego pričekati službene podatke iz Vlade", rekao je.

Po mišljenju zastupnika Damira Kajina (IDS) hrvatski branitelji imaju dostatna prava i po sadašnjem zakonu, te drži da treba samo ispraviti uočene nepravde. "Zakon ne može biti popis želja, nego mogućnosti", rekao je, protiveći se HSP-ovu zahtjevu da branitelji koji nisu iskoristili povlastice na uvoz automobila to pravo naknadno iskoriste.

Kajinova izjava da bi trebalo izjednačiti prava pripadnika Narodnooslobodilačke borbe s onima hrvatskih branitelja razljutila je Vladu Jukića (HSP), koji je takvu usporedbu nazvao "neprimjerenom i apsurdnom". "Hrvatski branitelji mogu samo sanjati o pravima boraca NOB-a jer su oni mirovine stekli samo na temelju sudjelovanja u NOB-u, a takva prava branitelji nemaju", rekao je Jukić.

Zasjedanje Hrvatskog sabora nastavljeno je.

Pročitajte više