Sabor: IDS i HSP protiv zahtjeva NATO-a da se odluke o slanju vojnika u misije mogu donositi bez suglasnosti Sabora

SABORSKU raspravu o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji UN-a u Indiji i Pakistanu, IDS i HSP iskoristili su kako bi izrazili protivljenje zahtjevu NATO-a da se odluke o slanju vojnika u misije mogu donositi bez suglasnosti Sabora, samo odlukom Vlade.

IDS-ovac Damir Kajin ocijenio je da bi prihvaćanje tog zahtjeva značilo "nepotrebnu destrukciju civiliziranih načela", zagovarajući sadašnji sustav odlučivanja, propisan Ustavom, po kojemu o slanju vojnika i produljenju njihove službe u mirovnim misijama može odlučiti samo Sabor, dvotrećinskom većinom.

Upozorio je da bi se, prihvaćanjem zahtjeva NATO-a, mogla otvoriti mogućnost sudjelovanja hrvatskih vojnika u ratu u Iraku, što drži neprihvatljivim.

Protivljenje zahtjevu NATO Saveza, izraženog na nedavnom summitu u Istambulu, izrazio je i HSP-ovac Tonči Tadić, ocjenjujući da bi to bilo protuustavno.

Protuustavnom je ocijenio i odluku o produljenju sudjelovanja hrvatskih vojnika u misiji u Afganistanu, koju predvodi SAD, jer, upozorava, nije dobila suglasnost Sabora.

Tadić je u ime HSP-a uskratio potporu odluci o sudjelovanju hrvatskih vojnika u UN-ovoj misiji u Indiji i Pakistanu, ukazujući da je donesena prebrzo, bez analize rizika.

Upozorio je da je područje Kašmira, koji predstavlja liniju razgraničenja između Indije i Pakistana, visokorizično, da se tamo neprekidno vode borbe, da opasnost prijeti i od zaraznih bolesti te utjecaja terorista al Qaede.

Odgovorio mu je HDZ-ovac Krešimir Ćosić, rekavši da je rizike teško predvidjeti, da su rizici sastavni dio vojnog posla, da je sudjelovanje u mirovnim misijama međunarodna obveza Hrvatske.

Po predloženoj odluci, početkom idućeg mjeseca u misiju bi trebala krenuti dvojica hrvatskih časnika, a do kraja godine još dvojica.

(Hina) xtr/xum yaz

Pročitajte više