Sabor jednoglasno razriješio članove Upravnog vijeća Hine

NAKON što je glasanje o razrješenju članova Upravnog viječa Hine odgođeno dvaput, danas je Sabor razriješio dužnosti Božu Skoku, Dijanu Katicu, Dražena Jovića i Ivana Rusana.

Zastupnici oporbe nisu nazočili glasanju jer su prije glasovanja o državnom proračunu za 2007. napustili sabornicu.

Vlada je 13. listopada predložila Saboru da razriješi Upravno vijeće Hine s obrazloženjem da četiri člana Vijeća, dan prije, nisu smjeli izabrati ravnatelja/icu Hine bez petog člana, predstavnika zaposlenika te novinske agencije, što Vlada tumači kao "demokratski deficit". Božo Skoko, Dijana Katica i Dražen Jović podnijeli su zatim ostavke na članstvo u Vijeću, što nije učinio samo Ivan Rusan.

"Farsa", "blamaža", "lakrdija", "šlamperaj", neki su od izraza kojima su oporbenjaci okarakterizirali vladino objašnjenje, dok su vladajući isticali da Vladi nije preostalo ništa drugo.

Naime, izbor Smiljanke Škugor-Hrnčević za ravnateljicu Hine izazvao je lavinu negodovanja kod oporbenih zastupnika, a ona je navodno, kako je pisao Business.hr za sebe lobirala i kod samog premijera Sanadera.

Mato Arlović, SDP-ov saborski zastupnik, ustvrdio je tada u jednom razgovoru kako je Vlada prekršila zakon pri izboru Upravnog vijeća Hine, te da je čekala prvi povoljni trenutak kako bi isplivala iz toga. Njegov stranački kolega Antun Vujić upozorio je, pak, na nagađanja da su se premijer Ivo Sanader i predsjednik RH Stjepan Mesić dogovorili oko podjele pojedinih funkcija u javnim medijima, što je Index objavio nekoliko dana ranije.

Dijanu Katicu, Dražena Jovića i Ivana Rusana Sabor je razriješio jednoglasno, sa 79 glasova zastupnika HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera, dok je Božu Skoku članstva u Upravnom vijeću Hine razriješio sa 78 glasova za i jednim suzdržanim glasom.

Pročitajte više