Sabor: Klubovi podijeljeni oko paketa izmjena energetskih zakona

PARLAMENTARNI klubovi u Hrvatskom saboru podijelili su se danas oko Vladina prijedloga paketa izmjena energetskih zakona, koje bi bitno promijenile osnovne odrednice energetske reforme iz 2002.

Izmjenama triju zakona - o energiji, o tržištu električne energije te o regulaciji energetske djelatnosti, Vlada, među ostalim, predviđa ukidanje neovisnog operatora sustava i tržišta, osnovat će se novi neovisni operator tržišta, a operator za elektroenergetski sustav i prijenos električne energije djelovat će u okviru HEP-a.

Uređuje se i metodologija za utvrđivanje tarifnih stavki, zabranjuje se priključivanje bespravno sagrađenih objekata na elektroenergetski sustav, a predviđena je i niža granica godišnje potrošnje za stjecanje statusa povlaštenog kupca, s 40 na 20 gigavatsati.

Jedna od važnijih novina je i odredba po kojoj bi svi potrošači električne energije, osim domaćinstava, od 2006. mogli birati od koga će kupovati struju. Domaćinstvima će to biti omogućeno 2008.

Predviđena je i obveza preuzimanja struje ih obnovljivih izvora kako bi se poticalo njihovo razvijanje, iako je proizvodnja električne energije na taj način skuplja od proizvodnje u klasičnim elektranama.

Izmjene Zakona o regulaciji energetske djelatnosti predviđaju osnivanje Hrvatske energetske regulatorne agencije, koja će djelovati kao javna ustanova a bit će odgovorna Saboru.

Predložene izmjene podržali su klubovi HDZ-a i HSP-a, a njegovu donošenju u hitnom postupku protive se SDP i HNS.

"Ne mogu se oteti dojmu da se žurbom priprema što brža prodaja hrvatskog energetskog sustava", ocijenio je Jakša Marasović (HNS) pozivajući Sabor da s paketa skine oznaku hitnosti i o njemu raspravlja u dva čitanja.

S tim se ne slaže Miroslav Rožić (HSP), koji tvrdi da je reforma energetskog sustava, prihvaćena u prošlom sazivu, ozakonila model otvorenog tržišta energenata, kakav je u Kaliforniji doveo do sloma elektroenergetskog sustava.

Založio se za donošenje predloženih zakona, upozoravajući da, uz njih, što skorije treba izmijeniti i Zakon o privatizaciji HEP-a.

Slavko Linić (SDP) upozorio je, pak, da predloženom paketu nije prethodila stručna analiza dosadašnjih učinaka reforme energetskog sustava.

"Iz političkih se razloga prešućuje ono što se dogodilo u protekle četiri godine", ustvrdio je Linić, ocjenjujući da operator u prijenosu električne energije svakako mora ostati u državnom vlasništvu, kako bi se spriječio utjecaj privatnog interesa na tu stratešku djelatnost.

Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o vatrogastvu.

Foto: FAH

Pročitajte više