Sabor: klubovi pohvalno o radu državnih odvjetništava

Svi saborski klubovi u večerašnjem nastavku zasjedanja Hrvatskog sabora dali su potporu Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2003., pohvalivši učinkovitost u radu tužiteljstva, ali su i upozorili da taj trend ne slijede sudovi.

Klubovi zastupnika posebno su se pohvalno izrazili o "anuliranju" zaostalih predmeta u državnim odvjetništvima, da tek nešto više od osam posto predmeta prolazi kroz istragu, čime se štedi novac i rasterećuju sudovi.

Nakon izlaganja predstavnika klubova Hrvatski sabor zaključio je današnje zasjedanje.

Nikola Vuljanić (HNS/PGS) upozorio je da stanje u odvjetništvima - sve učinkovitiji i ažurniji rad - drastično odudara od stanja na sudovima.

Kao i Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a, i Vuljanić smatra da bi se posjedovanje manje količine lakih droga trebalo prekršajno, a ne kazneno sankcionirati, upozorivši da se čak 73 posto kaznenih djela iz područja zloporabe droga odnosi na posjedovanje.

Josip Vresk (HSS) zauzeo se za strože kažnjavanje osoba koje lažno prijavljuju, čime bi se, tvrdi, smanjio i broj odbačenih kaznenih prijava, kao i za što skorije sređivanje zemljišnih knjiga.

Nelogičnim je ocijenio to što glavnom državnom revizoru nije dopušteno da sam podnosi kaznene prijave, već šalje opsežno izvješće državnom odvjetništvu koje ga mora pročitati i tek onda odlučiti hoće li pokrenuti kazneni postupak. Na taj se način samo troši vrijeme i novac, rekao je Vresk.

Na Izvješće se kritički osvrnuo Miroslav Rožić (HSP), ocijenivši da državna odvjetništva "zakazuju" u procesuiranju gospodarskog kriminala, posebno u slučajevima sklapanja štetnih ugovora i prodaje neprocijenjenih nekretnina te njihova upisa u vlasništvo.

"To je kao da se dopušta da dvije osobe zaključe ugovor o prodaji Jelačić placa ili Dioklecijanove palače, pa se jedna od njih upiše u zemljišne knjige", kazao je Rožić.

Tužiteljstvo je prozvao i da, zastupanjem interesa države u sporovima s građanima, štiti osobe koje su oštetile građane, a samim time i državni proračun.

"Državno odvjetništvo ne zastupa interese Hrvatske, već podilazi bivšim dužnosnicima koji su oštetili građane", ocijenio je Rožić, te zatražio da se takvi pojedinci kazneno gone.

Milorad Pupovac (SDSS) iznio je neke neriješene slučajeve iz 1991. kada su, kako je rekao, ubijeni građani srpske nacionalnosti, a ubojice još nisu pronađene.

(Hina) xtr ysp

Pročitajte više