Sabor: Klubovi zastupnika raspravili predloženi zakon o zdravstvenoj zaštiti

VEĆINA parlamentarnih klubova danas je u prvom saborskom čitanju podržala vladin Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, dok je oporba, izuzev DCa, predložila da se prvo čitanje zakonskog prijedloga tretira kao "prethodna rasprava".

Klub zastupnika HDZ-a zamjera Vladi što je predloženi zakon o zdravstvenoj zaštiti u Sabor stigao bez drugih najavljenih reformskih zakona u području zdravstva - zakon o liječnicima, stomatolozima, medicinskim sestrama, lijekovima, ljekarništvu, pravima bolesnika.

Mrežu zdravstvene zaštite nije dobro planirati na kraju mandata, i to bez utjecaja Sabora, istaknuo je Ivica Kostović.

I drugi su klubovi, pa i oni vladajuće koalicije, pozvali Vladu da navedene zakonske prijedloge uputi u saborsku proceduru prije drugog čitanja predloženog zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se mogla učiniti cjelovita analiza i ocijeniti učinak paketa zdravstvenih zakona.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić obećao je da će ti zakonski prijedlozi doći u Sabor idućeg mjeseca, a jedino bi se moglo kasniti sa zakonom o pravima bolesnika.

Damir Kajin (Klub IDS-a) smatra da bi primarna zdravstvena zaštita trebala biti u nadležnosti općina, a ne županija. Neozbiljnim je ocijenio namjere Vlade da liberalizira i uvede tržište u zdravstvenu zaštitu, kada smo, kako je rekao, svjedoci brojnih zlouporaba u zdravstvu. Kajin drži da na tržište, eventualno, mogu izaći samo lječilišta.

Jadranka Katarinčić Škrlj (Klub HSLS-a) naglasila je da treba jasno razgraničiti javno od privatnog zdravstva. Dodala je da je zakon manjkav i da primjerice, nije jasno razrađeno što znači "grupna praksa".

Klub HSP-a posebno se protivi najavljenom ukidanju Hrvatskog zavoda za toksikologiju. To je nepotrebno, opasno i besmisleno jer bi moglo ugroziti zaštitu zdravlja i života ljudi, zbog niza ekoloških ugroza koje prijete Hrvatskoj i aktualnih prijetnji terorizmom, rekao je Tonči Tadić.

I Miroslav Furdek (Klub HSS-a) drži da bi Vlada trebala još jednom razmotriti ukidanje tog zavoda, te pozvao Ministarstvo da kod tog i drugih pitanja uvaži neke prijedloge i primjedbe liječničke Komore i Zbora.

Snježana Biga Friganović (Klub SDP-a) pohvalila je predloženi zakon i podsjetila na anketu koju je provelo Ministarstva zdravstva i Institut "Andrija Štampar", čiji rezultati ukazuju da su pacijenti zadovoljni liječnicima i zdravstvenom uslugom.

Zauzela se za jasnije zakonsko definiranje odnosa između liječničkog rada u javnom (državnom) i privatnom sektoru, kako bi se, kaže, otklonile moguće zlouporabe i osigurala kvalitetna dostupnost liječnika građana.

Ministar Vlahušić iznio je stav Vlade koja je spremna prihvatiti kompromisno rješenje da liječnici mogu izražavati nezadovoljstvo svojim statusom samo na način da ne prekidaju rad.

Pročitajte više